Hierom is het RS-virus ook gevaarlijk voor volwassenen met hart- of longziekten
Kinderziekenhuizen in Nederland ervaren drukte want er is een piek in het aantal jonge kinderen met het RS-virus. Vooral baby’s en kinderen krijgen hiermee te maken, maar ook voor volwassenen met hart- of longziekten is het een gevaarlijk virus.
Het RS-virus staat voor het respiratoir syncytieel virus, en is de meest voorkomende oorzaak van verkoudheid bij kinderen. Bij ouderen verlopen de infecties in veel gevallen milder dan bij kinderen, maar soms kan een infectie leiden tot een ziekenhuisopname.
Afweersysteem
Ouderen en volwassenen die gevoelig zijn voor het ontwikkelen van luchtweginfecties kunnen het RS-virus ook oplopen. Bij ouderen is het zelfs één van de belangrijkste oorzaken van luchtwegaandoeningen. Door een verhoogde kwetsbaarheid vanwege veroudering van het immuunsysteem en onderliggende aandoeningen kan het virus ernstige gevolgen hebben, waardoor in sommige gevallen een ziekenhuisopname nodig is.
De symptomen kunnen namelijk omslaan in bronchitis, bronchiolitis of longontsteking. Personen die een verlaagde weerstand, een longaandoening of een cardiovasculaire aandoening hebben, lopen zelfs een nog groter risico op deze aandoeningen.
Symptomen van het RS-virus
Het RS-virus wordt verspreid door kleine druppeltjes die in de lucht komen na niezen en hoesten. Ook kun je het krijgen wanneer je deze aan je handen krijgt, en daarmee je neus, ogen of mond aanraakt. De tijd tussen besmetting en de eerste symptomen varieert van twee tot acht dagen.
Bij volwassenen en ouderen kunnen de symptomen dus omslaan naar onder andere een longontsteking. Wat zijn de eerste syptomen als je te maken krijgt met het virus? De meest voorkomende klachten zijn een verkoudheid en hoesten. De andere symptomen zetten we hieronder voor je op een rij.
- Koorts
- Piepende ademhaling
- Een snelle ademhaling
- Tussen de ribben trekt de huid bij inademen naar binnen
- De neusvleugels bewegen opvallend mee met de ademhaling (dit heet neusvleugelen)
- Drinken lukt niet goed
- Soms opeens een paar seconden niet ademen
- De huid kleurt grijs/blauw rond de mond en onder de nagels
- Sufheid: de baby lijkt slaperig en is moeilijk te wekken
- Oorontsteking.
Behandeling tegen het RS-virus
Op dit moment is er nog geen behandeling tegen het virus, maar na decennialang onderzoek zijn er wel antistoffen en vaccins ontwikkeld die de kans op ernstig ziekteverloop aanzienlijk verkleinen. De verwachting is dat deze antistoffen binnen twaalf maanden op de markt komen. Daarnaast zijn er verschillende vaccins tegen het virus in ontwikkeling die, als ze ook de laatste fase van klinisch onderzoek goed doorkomen, niet lang daarna beschikbaar zullen komen.
Wil je meer weten over het RS-virus? Lees dan dit artikel.