Margriet logo
null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Híérom is het goed om het af en toe koud te hebben

Sta je klappertandend op het station en verlang je ook zo naar de warme zomermaanden? Kou wordt vaak geassocieerd met een grote kans om ziek te worden. Maar een beetje kou lijden af en toe is ook heel goed voor je.

Uit onderzoek van het Universitair Medisch Centrum Maastricht blijkt namelijk dat een lichte daling van je lichaamstemperatuur helpt om slank te blijven.

Bruin vet is goed

Wanneer je het koud hebt, prikkelt dat je bruine vet. Klinkt smerig, is het niet. Bruine vetcellen zijn een soort ingebouwde kacheltjes: ze zorgen ervoor dat je lichaam van binnen lekker warm blijft, al heb je het aan de buitenkant koud. Bruine vetcellen zetten energie om in warmte en zorgen er zo voor, dat je lichaam op temperatuur blijft. Witte vetcellen hebben ook een isolerende functie, maar slaan calorieën op rond de organen en op zichtbare plekken zoals je buik en heupen. Kort gezegd geldt de regel: bruin vet is goed voor je gezondheid, wit vet juist niet.

Prikkel je vetcellen

Bruine vetcellen hebben dezelfde werking als spierweefsel. Wanneer je ze niet traint, raken ze verslapt en verliezen ze hun functie. Als je bruin vetweefsel niet prikkelt, neemt het in volume af en gaat de activiteit van de cellen achteruit. Door af en toe (een beetje) kou te lijden, worden je bruine vetcellen geprikkeld en neemt de activiteit toe. Het is bovendien goed voor je stofwisseling. Je lichaam verbruikt nu namelijk meer energie om lijf en leden warm te stoken.

Kleine aanpassing

Klappertanden van de kou om je overtollige kilo’s te verliezen is niet nodig. Onderzoekers stellen dat het al werkt als je de verwarming in huis terugzet tot een temperatuur van 17 of 18 graden. En ach, helpt het niet voor je gewicht, dan doe je in elk geval iets voor het klimaat.

Bronnen| de Volkskrant, Gezondheidsnet, Hartstichting

Beeld| iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden