Hierom is af en toe zuchten goed voor je Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hierom is af en toe zuchten goed voor je

We associëren zuchten vaak met iets negatiefs, zoals klagen of vermoeidheid. Maar wist je dat zuchten eigenlijk heel goed voor je is? Dat mag je dus best iets vaker doen.

We leggen het uit.

Waarom zuchten zo slecht nog niet is

Een zuchtende collega of dat ene familielid dat altijd maar loopt te zuchten: we vinden het vaak irritant, maar eigenlijk zijn zij juist hartstikke goed bezig voor hun gezondheid. Zuchten is namelijk een heel gezonde manier om meer zuurstof in je longen te krijgen: je krijgt er namelijk twee keer zo veel lucht mee binnen als met ‘normaal’ ademen. Doordat je longblaasjes beter open gaan staan, worden je longen gezuiverd en komt er schone lucht binnen.

Elke Vlemincx, docent gezondheidswetenschappen, legt het aan Vice uit als een grote resetknop. Af en toe heb je die extra lucht nodig, om daarna weer normaal te kunnen ademen.

Emotionele voordelen van zuchten

Daarbij heeft zuchten ook nog eens voordelen voor je mentale gesteldheid: ook hier komt die resetknop om de hoek kijken. Wanneer je zucht, wordt de rust in je hoofd hersteld. Dit zorgt ervoor dat negatieve emoties zoals stress of verdriet makkelijker verdwijnen. Het is dus eigenlijk een manier om rust in je hoofd te creëeren en zen te worden. De volgende keer hoef je die zucht dus heus niet in te houden wanneer je in een publieke ruimte bent. Al waarschuwt Vlemincx wel: overdreven veel zuchten is ook weer niet goed voor je, zoals voor alles geldt waar ‘te’ voor staat.

Lees ook
Last van kortademigheid en hoest je veel? Deze symptomen kunnen wijzen op acute bronchitis

Bron | &C, Vice

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden