null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hierdoor zijn sommige mensen gevoelig voor voedselallergieën

De een werkt misschien zonder erbij na te denken een schaaltje pinda’s naar binnen, terwijl het bij een ander bij het ruiken van één pinda al flink mis kan gaan. Hoe komt het dat sommige mensen zo gevoelig zijn voor voedselallergieën en andere niet? 

En kun je zo’n voedselallergie ook voorkomen?

Gevoelig voor voedselallergieën

Dat sommige mensen (over)gevoelig zijn voor bepaalde producten komt doordat het afweersysteem in het lichaam in dat geval het allergeen in een voedingsmiddel aanvalt. Een allergeen is een eiwit. Dat zit in bijna alle voedingsmiddelen, dus zowel dierlijke en plantaardige voeding. Wanneer je gevoelig bent voor voedselallergieën en je lichaam voor het eerst in aanraking komt met zo’n allergeen, maakt het lichaam antistoffen aan.

Je lichaam denkt dat dit allergeen een indringer is en wil dit onschadelijk maken. Deze antistoffen worden immunoglobalines (IgE) genoemd. Elk allergeen heeft zijn eigen IgE. Als je lichaam vervolgens opnieuw met het allergeen in aanraking komt, herkent de IgE het allergeen direct. Die IgE zit weer vast aan mestcellen in je lichaam. Het allergeen past precies op die IgE. Hierdoor laat de mestcel histamine los. En die histamine die zorgt er weer voor dat je klachten krijgt, dat is een allergische reactie.

Erfelijkheid

Dat de een gevoelig is voor voedselallergieën en een ander nergens last van heeft is deels willekeurig, maar in de meeste gevallen heeft dit ook met erfelijkheid te maken. Je kunt aanleg voor een allergie hebben, zonder dat je klachten ontwikkelt. Als je slechts één ouder hebt met een voedselallergie, is de kans al groot dat jij ook allergisch bent. En als beide ouders allergisch zijn heb je tot wel 80 procent kans. Heb je twee niet-allergische ouders dan is de kans een stuk kleiner dat je gevoelig bent voor voedselallergieën, in dat geval is de kans ongeveer 10 procent.

Blootstelling aan allergenen

Een mogelijke allergische reactie ontstaat pas als je een allergeen voor het eerst binnenkrijgt. Vanaf het moment dat je bijvoorbeeld voor het eerst pinda’s eet kun je er een allergische reactie op ontwikkelen. Uit onderzoek is gebleken dat vroegtijdige blootstelling aan bepaalde allergenen de kans op het ontwikkelen van een voedselallergie kan verkleinen. Bij ei en pinda’s kan dit de kans op een allergie tot wel 70 á 80 procent verminderen.

Allergische klachten

Het verschilt per persoon wat voor klachten je van een bepaald voedingsmiddel krijgt en hoe erg deze klachten zijn. Dit hangt ook af van hoeveel je van iets hebt gegeten. Een allergische reactie kan op verschillende plekken in je lichaam ontstaan. Zo kun je last krijgen van galbulten, een jeukend gehemelte, een opgezwollen tong, dikke lippen, benauwdheid, een hese stem, een astma-aanval, of je kunt hier acute diarree van krijgen of misselijk worden en overgeven.

Zelfs je hart- en bloedvaten kunnen allergisch reageren, waarbij je bloeddruk kan dalen en je in shock kunt raken. Je kunt ook meerdere klachten tegelijkertijd krijgen. Bij een (nieuwe) allergische reactie kun je het beste contact opnemen met je huisarts.

Lees ook: Schaaldierenallergie, wat zijn de symptomen en wat kun je ertegen doen?

Verschil tussen een allergie en een intolerantie

Zo’n 2 tot 3 procent van de bevolking heeft voedselallergieën. Toch denkt maar liefst 25 procent hier last van te hebben. Dat komt omdat huid- en maagklachten bijvoorbeeld worden aangezien voor een allergische reactie, terwijl het ook om een intolerantie kan gaan. Het grote verschil tussen deze twee is dat een allergische reactie veel acuter optreedt, namelijk binnen enkele seconden tot twee uur.

Zijn er meer allergieën in het westen?

Er wordt vaak gedacht dat we in het westen van de wereld vaker last hebben van allergieën. Dit is niet helemaal waar. We zijn in het westen over het algemeen alerter op allergische klachten. Daarom wordt dit vaker gerapporteerd. Daarnaast hebben we in het westen een gevarieerder voedingspatroon dan in sommige andere delen van de wereld. Hierdoor komen we met veel meer voedingsmiddelen en dus met allergenen in aanraking.

Kruisallergie

Als laatste speelt ook de plek waarop wij leven een rol bij allergieën. In Nederland hebben we bijvoorbeeld veel berkenbomen. Die verspreiden berkenpollen. Veel mensen hebben door die pollen last van hooikoortsklachten. En het allergeen van berkenpollen, dat lijkt weer op het allergeen in appels en hazelnoten.

Daardoor kan je lichaam geen onderscheid maken en ben je vaak bij een allergie voor berkenpollen ook allergisch voor appels en hazelnoten. Dit heet een kruisallergie. In landen als Spanje en Italië staan bijvoorbeeld minder berkenbomen en daar zijn dus ook minder mensen allergisch voor appels en hazelnoten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24Kitchen, Voedselallergie.nl, UMCG

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden