null Beeld

Hierdoor kun je in quarantaine meer last hebben van oorsuizen

Heb

jij het gevoel dat je veel meer last hebt van oorsuizen nu je vaker thuiszit?

Dat zou heel goed kunnen: je oorsuizen, ook wel tinnitus genoemd, kan namelijk

toenemen als je in quarantaine zit.

Hoe kan dit? En hoe ga je hier het beste mee om?

Belangrijkste oorzaak

Tinnitus is een vorm van gehoorschade. Mensen die hier last van hebben, horen geluiden die er helemaal niet zijn. Denk bijvoorbeeld aan suizen, piepen, fluiten of geruis. Dat sommige mensen hier nu ze thuiszitten meer last van hebben, heeft volgens KNO-arts Dennis Kox vooral te maken met stress. “Als je stress hebt, kan oorsuizen als erger worden ervaren, omdat je daardoor een versterking hebt van je zintuiglijke waarneming", legt hij uit aan RTL Nieuws. "Er komen bij veel mensen zorgen bij: hoe gaat het met mijn baan in de toekomst? Hoe zal het met mijn familie zijn? Er gebeurt van alles in je systeem dat anders is dan normaal. Daardoor komt je lichaam in alarmstand en hoor je het suizen erger.”

Lees ook: wat kun je doen om tinnitus (oorsuizen) te voorkomen?

Gehoorschade gelukkig niet erger

Gelukkig betekent de toename van oorsuizen niet dat de schade in je oor ook is toegenomen. “Het is niet dat daar iets compleet misgaat omdat je stress hebt. Je went er wel weer aan”, aldus Kox. Hoewel je er dus wel weer mee leert omgaan, is het gewoon heel vervelend. Toch helpt het volgens gezondheidszorgpsycholoog Eleanore Vromans niet om ertegen te vechten. Want, "hoe meer betekenis je het geeft, hoe meer het op de voorgrond staat".

Hoe ga je ermee om?

Wat je volgens haar wél moet doen, is ontspanning zoeken en goed voor jezelf zorgen. “Eet gezond en houd je met positieve dingen bezig, dus niet de hele tijd met corona.” Ook afleiding kan volgens haar helpen. “Als je muziek wilt luisteren, is dat prima. Of ga een stuk fietsen, met de wind op de oren, even eruit. Het hoeft niet permanent op de voorgrond te staan.”

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in

je mailbox?

Schrijf

je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | RTL Nieuws

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden