Naarmate je ouder wordt kun je meer last krijgen van de gevolgen van alcohol. Hier zijn verschillende redenen voor. Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hierdoor heb je op latere leeftijd meer last van de gevolgen van alcohol

Misschien merk je het wel: waar je vroeger makkelijk een paar wijntjes kon drinken, zonder de volgende dag een kater te hebben, moet je tegenwoordig een flinke prijs betalen voor wat glaasjes alcohol. Zijn je katers een stuk heftiger nu je ouder bent? Daar zijn verschillende verklaringen voor.

Mannen en vrouwen worden naarmate ze ouder worden gevoeliger voor alcohol. Alcohol wordt minder snel afgebroken, waardoor de concentratie van het alcoholgehalte in het bloed hoger is. En helaas voor alle vrouwen, merken vooral zij de gevolgen hiervan.

Minder lichaamsvocht

De oorzaak dat alcohol minder verdund wordt, ligt bij het feit dat je minder lichaamsvocht hebt en er vaak sprake is van een relatieve toename van lichaamsvet als je ouder wordt. Ook de lever en de nieren werken minder efficiënt. Hierdoor wordt alcohol minder snel afgebroken, waardoor het alcoholpercentage in het bloed stijgt. Vrouwen hebben hier vaak meer last van dan mannen. Dat komt doordat zij gemiddeld kleiner zijn, meer vet hebben en minder spiermassa. Hierdoor bevat het vrouwenlichaam minder vocht dan het lichaam van een man.

Menopauze

Wanneer je in de menopauze zit, word je ook gevoeliger voor alcohol door veranderingen in je hormoonspiegel. En je wordt sneller dronken van dezelfde hoeveelheid drank. Wanneer je overgangssymptomen erg heftig zijn, kun je zelfs zwaardere symptomen van depressie ervaren door alcohol. Het drinken van alcohol in combinatie met schommelende hormonen zorgt er verder ook voor dat je bloedvaten wagenwijd open gaan staan. Dat kan ervoor zorgen dat je last krijgt van opvliegers.

Niet alleen opvliegers zijn een gevolg van het drinken van alcohol tijdens de menopauze. Je kunt namelijk ook ineens enkele kilo’s aankomen als je alcohol drinkt tijdens de overgang. De stofwisseling is vanwege de overgang al vertraagd en daarnaast zit alcohol de vetverbranding in de weg.

Medicijnen

Een andere (of bijkomende) reden dat je meer last hebt van een kater na het drinken van alcohol als je ouder bent, is het slikken van medicijnen. Wanneer je ouder wordt moet je vaker medicijnen slikken en in combinatie met alcohol kan dat voor ellende zorgen. Dat komt doordat alcohol en medicijnen elkaars werking kunnen beïnvloeden. Zo kunnen medicijnen de afbraak van alcohol vertragen, waardoor een giftig afbraakproduct van alcohol langer in je lichaam blijft. Hierdoor kun je misselijk en duizelig worden en hoofdpijn krijgen. Daarnaast kan alcohol de bijwerkingen van sommige medicijnen versterken. Ook kan alcohol de bloedvaten wijder maken. Je kunt dan duizelig worden als je een medicijn gebruikt dat de bloedvaten ook wijder maakt.

Je drinkt ‘anders’ dan vroeger

Het kan ook zijn dat je ‘anders’ drinkt dan vroeger. Misschien koos je toen je jonger was eerder voor wodka en kies je nu sneller voor whisky, cognac of rode wijn. Deze drie dranken bevatten hogere concentraties congeneren. Kleurloze sterke drank, zoals wodka, bevat lagere concentraties congeneren. Die bevatten aceetaldehyde, aceton, histamine en methanol. Dat laatste is vooral verantwoordelijk voor een kater. Whisky bevat bijvoorbeeld al 37 keer meer congeneren dan wodka, waardoor je er sneller last van hebt.

Voedingsmiddelen die helpen tegen een kater

Het liefst ben je natuurlijk zo snel mogelijk van een kater af. Wist je dat bepaalde voedingsmiddelen zoals eieren, havermout en bananen je een handje kunnen helpen? Benieuwd hoe dat zit? We leggen het uit in dit artikel.

Bron | LUMC, Knack.be, IkPas, apotheek.nl

Lisa MancheGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden