Vervette lever herkennen Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Híeraan kun je een vervette lever herkennen

Bij leververvetting slaat de lever steeds meer vetten op. Op termijn kan het orgaan hierdoor zijn belangrijke werk niet meer goed doen. Hoe merk je dat je last hebt van een vervette lever? En is het tij nog te keren bij leververvetting?

Vaak associëren we leverproblemen met alcohol. Het klopt inderdaad dat je lever kan vervetten als je elke dag diep in het glaasje kijkt. Maar je lever kan ook vervetten als je ‘gewoon’ wat overgewicht hebt, vaak stilzit en niet altijd even gezond eet. Hierdoor hoopt zich vet op in je buikorganen, waaronder de lever. Een ongezonde levensstijl verandert bovendien de stofwisseling van de lever, waardoor hij meer vet in de levercellen gaat opslaan. Naar schatting heeft zo’n 20 procent van de Nederlanders een vervette lever zonder dat ze veel of überhaupt ook maar íets met alcohol drinken. Dit wordt ‘niet-alcoholische leververvetting’ genoemd.

De kans op leververvetting

De kans dat je lever aan het vervetten is, is groter als je overgewicht en/of diabetes type 2 hebt. Ook het metabool syndroom, ook wel pre-diabetes genoemd, is een duidelijke risicofactor. Volgens het RIVM heeft maar liefst een kwart van de Nederlandse vrouwen tussen de dertig en zeventig jaar last van het metabool syndroom. Meestal zonder dat ze het weten. En hoe ouder je wordt, hoe groter de kans dat je het hebt.

Ongemerkt vet hamsteren

Als je één van deze 3,5 miljoen mensen bent, voel je je misschien best prima. Want van leververvetting merk je vaak helemaal niet of maar nauwelijks iets. Maar ondertussen kan het vet wel je levercellen beschadigen en zo ontstekingen veroorzaken. Zelfs dit voel je aanvankelijk niet of nauwelijks, dus je kunt lang rondlopen met een vervette lever.

Tegen de tijd dat niet-alcoholische leververvetting echt klachten geeft, is de ziekte vaak al vergevorderd en zijn veel dode levercellen vervangen door stug littekenweefsel. Uiteindelijk kan dit leiden tot levercirrose, ook wel ‘verlitteking van de lever’ genoemd. De lever is dan zo erg beschadigd dat het orgaan er zelfs helemaal mee kan stoppen als er niet ingegrepen wordt.

Lever

De lever is een echte multitasker. Hij slaat vitaminen en mineralen op, produceert eiwitten en vetten, maakt giftige stoffen zoals alcohol en medicijnen onschadelijk, maakt galvloeistof aan (die er onder andere voor zorgt dat vetten en vetoplosbare vitamines uit de voeding kunnen worden gehaald) én speelt een belangrijke rol in de energiehuishouding. Vanwege zijn grote reservecapaciteit merk je vaak pas laat dat je lever het moeilijk heeft. Zijn gezonde delen kunnen zijn taken lang overnemen. Tegen de tijd dat je lichamelijke klachten krijgt, is de lever dus meestal letterlijk door al zijn reserves heen. Niet zo verrassend dus, dat een vervette lever vaak pas zo laat ontdekt wordt.

Vermoeidheid als teken

Maar is er dan echt níks wat op leververvetting kan wijzen? Héél soms wel. Sommige mensen hebben in een vroeg stadium al last van vermoeidheid of (vage) pijn rechtsboven in hun buik. In zeer zeldzame gevallen kan geelzucht één van de symptomen van leververvetting zijn. Meestal wordt een vervette lever echter bij toeval ontdekt, bijvoorbeeld tijdens een echo-onderzoek voor andere (buik)klachten. In een latere fase kun je ook last krijgen van jeuk, misselijkheid en gewichtsverlies. Maar dan zit de lever meestal al onder de ontstekingen en littekens.

De diagnose

Om te onderzoeken of je een vervette lever hebt, kan de huisarts aan je lever voelen voor afwijkingen en bloedonderzoek doen. De uitslag van het bloedonderzoek kan soms wijzen op leververvetting. Bij een vergrote of gevoelige lever kan de huisarts een echo van de lever laten maken. Daarop is goed te zien of er veel vet in de levercellen zit, en dus of je last hebt van een vervette lever.

Vervette lever repareren

Gelukkig is er ook goed nieuws: de lever is namelijk een orgaan met een groot herstelvermogen. Als je er op tijd bij bent, kan 'ie zichzelf goed repareren en zelfs weer helemaal gezond worden. Maar daar heeft deze doe-het-zelver wel hulp bij nodig: het lukt alleen als jij je leefstijl - meestal de oorzaak van alle ellende - aanpast. Dat betekent: vaker de benen strekken, gezond(er) eten en liefst wat afvallen als je overgewicht hebt. Op deze manier kan zelfs een vervette lever met veel littekens soms nog een beetje opkrabbelen. In elk geval kan worden voorkomen dat het orgaan nog meer gaat vervetten en ontsteken en levercirrose voor zijn.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, thuisarts.nl

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden