null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hieraan kun je een beginnende blaasontsteking herkennen

Ongeveer de helft van de vrouwen heeft ten minste één keer in haar leven een blaasontsteking, en bij 20 procent komt het zelfs minstens één keer per jaar voor. Vaak is het niet heel ernstig, maar het kan wel flink vervelend zijn. Zó herken je een beginnende blaasontsteking voor deze ernstiger wordt.

En als je die beginnende blaasontsteking dan ontdekt hebt, wat kun je dan doen om er zo snel mogelijk weer van af te komen?

Wat is een blaasontsteking?

Een blaasontsteking is een ontsteking aan het slijmvlies van de blaas. Meestal wordt dit veroorzaakt doordat bacteriën in de urinewegen terecht zijn gekomen, en de blaas bereikt hebben. Het gaat vaak om bacteriën van de anus, die verspreid worden en zo de urinebuis bereiken. De precieze oorzaken van blaasontsteking zijn niet bekend, maar er zijn wel bepaalde factoren die meespelen bij blaasontsteking. Zo kan seks de kans op blaasontsteking vergroten, maar ook niet goed uitplassen kan ervoor zorgen dat de bacteriën blijven zitten. Ook het gebruik van te veel zeep kan zorgen voor een beginnende blaasontsteking, of niet voldoende water drinken. Ook auto-immuunziektes zoals reumatoïde artritis en diabetes kunnen de kans op een blaasontsteking verhogen.

Vooral vrouwen tussen de twintig en dertig jaar oud hebben vaak blaasontsteking, en ook als je ouder bent dan zestig stijgt de kans. Dat blaasontsteking veel vaker voorkomt bij vrouwen, komt doordat de urinebuis bij mannen veel langer is. Bacteriën komen daarom minder snel in de blaas terecht. Ook komen die bacteriën bij vrouwen veel makkelijker in de urinebuis terecht, omdat de uitgang vlakbij de anus zit.

Beginnende blaasontsteking herkennen

Het is natuurlijk fijn als je een ernstige blaasontsteking kunt voorkomen. Een heftige blaasontsteking kan namelijk niet alleen heel pijnlijk zijn, maar ook overgaan in een nierbekkenontsteking. Nierbekkenontsteking is een stuk gevaarlijker voor de nieren, en moet altijd behandeld worden met antibiotica. Daarom is het heel belangrijk om een blaasontsteking snel te herkennen. Dit zijn de bekendste symptomen van een beginnende blaasontsteking:

Pijn bij het plassen

Één van de eerste symptomen van een opkomende blaasontsteking is meestal een pijnlijk en branderig gevoel bij het plassen. Ook een constante, vage pijn in je onderbuik of onderrug kan veroorzaakt worden door een beginnende ontsteking in je blaas.

Vaak moeten plassen

Nog een klassiek herkenningspunt van de blaasontsteking: continu het gevoel hebben dat je moet plassen. Zélfs als je net nog naar het toilet bent geweest, begint dat gevoel vaak weer. Wanneer je dan naar de wc gaat, komt er meestal maar een klein beetje urine uit.

Afwijkende kleur of duidelijk aanwezige geur

Troebele of donkergele urine kan wijzen op een beginnende blaasontsteking, en ook bloed in je plas is geen goed teken. De geur van urine kan erg sterk en penetrant zijn wanneer je een beginnende blaasontsteking hebt.

Wat moet je doen bij beginnende blaasontsteking?

Als jij jezelf herkent in die klachten, zijn er een aantal dingen die je kunt doen om te voorkomen dat het overgaat in een ernstige blaasontsteking of nierbekkenontsteking.

Water drinken

Soms kan het helpen om veel water te drinken. We moeten elke dag eigenlijk al anderhalve liter water consumeren, maar als je denkt een blaasontsteking te hebben kan je dat beter ophogen naar twee liter of zelfs nog iets meer. Door voldoende te drinken wordt de urinebuis en blaas sneller doorgespoeld en verdwijnen bacteriën sneller.Cranberrysap of -supplementen

Een bekende manier om beginnende blaasontsteking te stoppen of een urineweginfectie te voorkomen, is het gebruik van producten met cranberry. Wetenschappelijk onderzoek toont aan dat door de zuren in deze vrucht bacteriën zich minder goed aan de blaaswand en urinebuis kunnen hechten.

Ga vaak plassen

Waarschijnlijk voel je vaak de drang om te plassen en is het best irritant als je dan steeds maar een klein beetje urine uitplast. Toch is het belangrijk om wel regelmatig het toilet op te zoeken, ook als dat pijnlijk of vermoeiend is. Door veel te plassen en goed uit te plassen, worden de bacteriën sneller uit je blaas gespoeld.

Huisarts

Mocht je het gevoel hebben dat het ondanks veel drinken niet beter zal worden, of na vijf dagen nog steeds soortgelijke klachten hebben, maak dan een afspraak met je huisarts. Ook als je koorts krijgt of erg veel bloed in de urine ziet, moet je meteen een dokter opzoeken. Dit kan namelijk wijzen op een nierbekkenontsteking. Meestal vraagt de arts je dan om urine op te vangen, die getest wordt op bacteriën. Mocht je een heftige blaasontsteking of nierbekkenontsteking hebben, dan zul je meestal antibiotica krijgen.

Bron | Nierstichting, Thuisarts, Maxima Medisch Centrum

Beeld | Getty Images

Yeah, Margriet is genomineerd voor Website van het Jaar 2021!

Help jij ons winnen? Stem dan snel!

Ilse van RoekelGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden