null Beeld Getty Images/Science Photo Library RF
Beeld Getty Images/Science Photo Library RF

Hier moeten ouderen die vaak overdag in slaap vallen op letten

Overdag wegdommelen, doe jij dit vaker nu je de zestig (ruim) gepasseerd bent? Op zich niet zo veel mis mee, maar overdag in slaap vallen kan ook bij ouderen op iets ernstigers wijzen.

We vertellen je er meer over.

Overdag in slaap vallen

Naarmate je ouder wordt, verandert je slaappatroon. Zeker ouderen slapen lichter, worden vaker wakker en brengen minder tijd door in diepe slaap. Bij ouderen, en dan met name bij de vrouwen, komen slaapproblemen meer voor. En dat terwijl zij eigenlijk net zoveel slaap nodig hebben als jongere mensen. Door dat slechte slapen, kunnen ouderen overdag geregeld in slaap vallen. Nou is een middagdutje op z'n tijd natuurlijk heerlijk. Maar wanneer is het zorgelijk?

Slaapproblemen herkennen

Als ouderen overdag vaak in slaap vallen, is het belangrijk om de mogelijke oorzaak te achterhalen. Aan die vermoeidheid zit geheid iets onderliggends, waar mogelijk ook iets aan te doen is. Maar hoe herken je slaapproblemen bij ouderen, naast hun middagdutje? Slaapproblemen kunnen ervoor zorgen dat ouderen zich overdag vermoeid en slaperig voelen. Ze hebben minder energie en concentratie en kunnen ongeïnteresseerd of geïrriteerd overkomen. Herken je dit bijvoorbeeld bij jezelf, je partner of je ouders? Dan is het goed om naar de oorzaak van die slaapproblemen te zoeken. Dit kun je samen nagaan, maar het is ook heel goed om hier eens met de huisarts over te praten en advies in te winnen.

Oorzaken aanpakken

Insomnia, slaapapneu, rustelozebenensyndroom: er zijn nogal wat oorzaken die de nachtrust van met name ouderen kunnen dwarsbomen. Sommige ouderen slikken daarom slaapmiddelen, maar zijn verslavend en werken vaak niet goed genoeg. De huisarts kan de beste medicatie vooral voorschrijven op basis van het slaapprobleem. Naast medicijnen kan gedragsmatige therapie (CGT) misschien (beter) helpen. Hierbij krijgt diegene technieken aangeleerd om beter in slaap te kunnen vallen en minder te piekeren. Is er sprake van slaapapneu, dan is er een speciaal apparaat die de luchtstroom goed laat verlopen. Kortom: allerlei opties, die je nachtrust écht het overwegen waard zijn.

Meer lezen over (beter) slapen?

Bron | Trimbos

Beeld | Getty

v

Faye HeijnisGetty Images/Science Photo Library RF

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden