null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hier moet je op letten als je zwanger bent en medicijnen gebruikt

Ben je zwanger en slik je medicijnen? Dan is het altijd raadzaam om goed te checken of je medicatie impact heeft op je zwangerschap. Twijfel je over paracetamol of een middel dat je gebruikt voor een chronische aandoening? Ga dan vooral niet zelf googelen en raadpleeg altijd een arts.

Artikelen over medicijnen onjuist

Uit onderzoek van het Radboud MC blijkt namelijk dat veertig procent van alle berichten die hierover op internet verschijnen, helemaal niet kloppen. Hoofdonderzoeker Marleen van Gelder bekeek 1200 Nederlandse artikelen die op forums, blogs en social media verschenen en vergeleek de informatie met die van het TIS. Dit is het Nederlandse instituut waar gegevens over medicijngebruik tijdens de zwangerschap worden verzameld en adviezen worden gegeven over het gebruik. Hieruit bleek dus dat de informatie die op de Nederlandse websites verscheen, in veel gevallen onjuist was.

Verschil in richtlijnen

Medicijnen waar veel 'onzin' informatie over wordt verspreid zijn onder meer pijnstillers, maagzuurremmers, anti-astmamiddelen, antibiotica en antidepressiva. "Over antidepressiva kwamen we veel incorrecte informatie tegen. Dat zijn medicijnen die op strikte indicatie worden voorgeschreven. Zonder garantie dat het risicoloos is, maar we weten ook dat een onbehandelde depressie nog meer risico’s kan hebben", zegt Van Gelder. “Ook bij medicijnen waarover niet genoeg bekend is om een advies voor zwangere vrouwen te geven waren de posts maar in 24 procent van de gevallen correct.”

Risico-analyse

Niet elk voorschrift is bovendien voor elke zwangere gelijk. “Voor complexe ziektes en medicatie geldt dat je als arts per geval een risico-analyse maakt”, legt hoogleraar verloskunde Kitty Bloemenkamp van het UMC in Utrecht uit. “We proberen de zwangere alle beschikbare informatie te geven, om zo gezamenlijk een afgewogen individuele keuze te kunnen maken.”

Betere communicatie

“Het is als zwangere lastig om te zien welke informatie online klopt en welke niet", zegt hoofdonderzoeker Van Gelder. “En dat kan gevaarlijke situaties opleveren”. Volgens de Nijmeegse onderzoeker is betere communicatie met verloskundigen en gynaecologen de oplossing om te zorgen dat zwangere vrouwen beten worden voorgelicht. “Dat contact moet zwaarder wegen dan informatie op internet".

Lees ook

Waarom er binnenkort twee bijsluiters bij medicijnen zitten

Bron| RTL Nieuws, Volkskrant

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden