null Beeld

Hier moet je op letten als je vis in de supermarkt koopt

Wanneer je vis in de supermarkt koopt, kun je altijd kiezen uit twee verschillende soorten vis: kweekvis en wilde vis. Maar wat is nu precies het verschil? En is het één gezonder dan het ander?

Wij leggen het je uit.

Wat is het verschil tussen kweekvis en wilde vis?

De naam zegt het eigenlijk al, maar wilde vis wordt gevangen in oceanen, meren en rivieren, dus in het ‘wild’. Kweekvis daarentegen wordt gekweekt in een speciale, afgebakende omgeving. Ongeveer de helft van de vis die we eten komt van viskwekerijen, maar de verwachting is dat dit percentage de komende jaren alleen maar blijft stijgen.

Overbevissing

Het grootste probleem van wilde vis is namelijk overbevissing. Dit verschijnsel treedt op wanneer er te veel vis in een bepaald gebied gevangen wordt, wat uiteindelijk er toe leidt dat de vissoort verdwijnt. Kweekvis is hier een goede oplossing voor, maar toch is dit ook niet helemaal probleemloos. Kweekvissen leven namelijk in kleine ruimtes en er wordt hierbij vaak gebruik gemaakt van antibiotica en medicijnen. Daarnaast is het ook nog eens belastend voor het milieu.

Lees ook:

Zijn visoliecapsules net zo gezond als gewone vis?

Wat is gezonder?

Nu zou je denken dat wilde vis gezonder is dan kweekvis, maar zo simpel ligt het eigenlijk niet. Hoe gezond een vis is, hangt namelijk af van de vissoort en de leefomstandigheden. Wel hebben wilde vissen de neiging om minder (verzadigd) vet te bevatten dan gekweekte soorten. Dit heeft te maken met het verrijkte voer van de kweekvis. Wilde zalm is bijvoorbeeld erg mager in vergelijking met de kweekzalm uit de supermarkt. Het verschil in smaak is hier zo groot dat veel mensen wilde zalm niet eens als zalm zullen bestempelen, omdat ze kweekzalm gewend zijn.

Keurmerken

Daarnaast is het belangrijk om je te realiseren dat gekweekte rassen verontreiniging kunnen bevatten. Om deze reden is het ASC-keurmerk in het leven geroepen, die toezicht houdt op het kweken van vis. Als je er zeker van wilt zijn dat je een gezond en ‘schoon’ stukje vis eet, is het verstandig om te kijken of je één van deze keurmerken op de verpakking ziet staan:

  • Het MSC-keurmerk voor wilde vis: vis met dit donkerblauwe keurmerk komt van vissers die zich inzetten om de visstand op peil te houden. Deze vissers worden jaarlijks gecontroleerd en iedere vijf jaar vindt er een totale herbeoordeling plaats.
  • Het ASC-keurmerk voor kweekvis: ASC-kwekers geven hun vissen duurzamer voer en minder antibiotica. Ook is de impact op het milieu lager. Dierenwelzijn speelt bij het ASC-keurmerk echter wel een beperkte rol.
  • Europees keurmerk voor biologische kweekvis: vissen met dit biologische keurmerk leven in een zo natuurlijk mogelijke omgeving met meer ruimte en schoon water. Medicijnen en hormonen zijn verboden, de voorplanting gebeurt op natuurlijke wijze en de vis wordt bewusteloos (en dus pijnloos) geslacht.

Zin om binnenkort een lekker visgerecht op tafel te zetten? In de nieuwe Margriet 07 vind je de heerlijkste visrecepten. Je kunt het nummer hier los bestellen.

null Beeld

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | 24 Kitchen

Beeld | iStock

Erandi Godinez

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden