Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Heb je last van hielkloven? Dít kun je ertegen doen

hielkloven.jpg

Als je last hebt van hielkloven, dan weet je dat die niet zo mooi zijn, maar vooral ook heel pijnlijk. Naarmate je ouder wordt, wordt het steeds lastiger om van die droge hielen met eelt af te komen. De onderstaande tips kunnen je helpen.

Zo kun jij de komende zomer zonder zorgen je voeten laten zien.

Groeven in de huid

Hielkloven ontstaan wanneer de droge eeltlaag op de hiel scheurt. Hierdoor ontstaan er diepe groeven in de huid, die vaak pijnlijk aanvoelen en jeuken. Vooral in de winter heb je hier last van, omdat je huid dan extra droog is. Die verliest door verdamping namelijk extra vocht.

Veranderende huid

Vaak krijg je op latere leeftijd makkelijker last van hielkloven, omdat je huid dan sneller droog wordt. Hoe ouder je wordt, hoe minder talg je lichaam produceert. En talg is het stofje dat je huid vet en soepel houdt. Ook krijgen mensen waarvan de voeten vaak in aanraking komen met water of kou sneller last van eelt op hun voeten.

Oorzaak hielkloven

Helaas is het best lastig om dit vervelende en pijnlijke kwaaltje te genezen. Eelt ontstaat namelijk door druk van buitenaf, dus wanneer je veel loopt, strakke sokken draagt, of wanneer je schoenen langs je hiel schuren. Dat zijn niet echt dingen die je kunt voorkomen, waardoor je voeten weinig tijd krijgen om te genezen.

Hielkloven behandelen

Heb je last van hielkloven, en wil je er zo snel mogelijk vanaf? Dan kun je het beste een pedicure bezoeken, die het eelt van je hielen verwijdert. Vervolgens kan het helpen om speciale hielpleisters te kopen. Die beschermen je voeten tegen wrijving van je schoenen en bevatten een verzachtende olie die je huid vet houdt.

Hielkloven voorkomen

Toch is voorkomen de beste oplossing, in dit geval. Je kunt eelt voorkomen door regelmatig je voeten in te smeren met hydraterende, vette crème die je huid zacht houdt. Ook moet je erop letten dat je goed passende schoenen draagt die een dikke zool hebben, om zoveel mogelijk wrijving te voorkomen. Te lang en te heet douchen kun je ook beter niet doen, om uitdroging van de huid zoveel mogelijk te voorkomen. Je zorgt ook goed voor de huid op je gezicht, dus waarom niet die van je voeten?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief

Bron | Huidhuis.nl, Women’s Health
Beeld | iStock

Ook interessant