null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Hevige buikpijn en nog 4 symptomen die kunnen wijzen op galstenen

Je hebt vast weleens iets gehoord over iemand die galstenen had of wellicht heb je ze zelf gehad. Hoe erg zijn galstenen, hoe ontstaan ze en wat zijn de symptomen?

We vertellen je er alles over.

Wat zijn galstenen?

Via de galwegen komt er galvloeistof in de galblaas. Deze vrij dikke, geelgroene vloeistof wordt afgegeven als vet eten de maag verlaat. De vloeistof is namelijk nodig om vetten goed te verteren. Als galvloeistof te lang stilstaat in de galblaas, bijvoorbeeld als de galblaas zich onvoldoende leeg knijpt bij de maaltijd, kan het gaan indikken. Zo ontstaat er een galsteen. Deze kan in de galblaas blijven of terechtkomen in de galwegen. Je kunt één of meerdere galstenen hebben. De grootte varieert van een millimeter tot wel meer dan 2,5 centimeter per galsteen.

Lees ook:

Van symptomen tot behandeling: dit wil je weten over galblaaskanker

Verschillende soorten

Er zijn verschillende soorten galstenen, onder te verdelen in twee hoofdtypen. Cholesterolstenen, die een geelgroene kleur hebben, komen het meest voor. Ze ontstaan wanneer gal uit te veel van de afvalstof bilirubine of cholesterol en te weinig galzout bestaat. Ook ontstaan ze als de galblaas niet leeg raakt tijdens het spijsverteringsproces. Er zijn een aantal risicofactoren, bijvoorbeeld obesitas, diabetes, snel gewichtsverlies of het hebben van een darmziekte of resectie (chirurgische verwijdering van een deel van de kronkeldarm).

De andere soort galstenen wordt 'pigmentstenen' genoemd. Ze bestaan voornamelijk uit het afbraakproduct calciumbilirubine of moleculen met calcium, koper en wat cholesterol. Mensen die deze galstenen hebben, lijden meestal aan erfelijke bloedziekten, levercirrose of een galweginfectie. Al deze aandoeningen veroorzaken een te hoog bilirubinegehalte. En daar zijn de stenen van gemaakt. Pigmenstenen zijn er in een bruine of zwarte variant.

Symptomen van galstenen

Klachten door galstenen doen zich meestal voor als die in de galwegen terechtkomen. De doorstroming van de galvloeistof wordt dan belemmerd, waardoor de galblaas heviger moet samentrekken. Pas dan ontstaan meestal de symptomen van galstenen.

1. Heftige buikpijn

Als zo’n galsteen klem komt zitten in de galgang geeft dat vooral heftige buikpijn. De galblaas probeert die versperring op te heffen, waardoor de klachten ontstaan. Die pijn zit rechtsboven in de buik en wordt ook wel galkoliek genoemd. Vaak komt het in aanvallen en houdt het enkele uren aan. De meeste mensen kunnen niet stilzitten door de pijn van zo’n galsteenaanval. De pijn is zo heftig dat mensen rollen of draaien in bed of zelfs op de grond. Ook kan galkoliek uitstralen naar de rug, rechterschouder en rechterarm.

2. Misselijkheid

De aanvallen van heftige buikpijn gaan vaak samen met extreme misselijkheid, die ook tussendoor vaak niet verdwijnt. Ook kun je last hebben van overmatig boeren en een beperkte eetlust, omdat je een vol gevoel hebt.

3. Braken

Bij de misselijkheid en de buikpijn komt ook braken vaak voor. Dit ontstaat door het extreem misselijke gevoel en door het samentrekken van de galblaas en galwegen. Die samentrekkingen waarbij ook de spieren betrokken zijn kunnen ervoor zorgen dat de maaginhoud naar boven komt.

4. Geelzucht

Als een van de galstenen klem zit in de hoofdgalweg, gaat het ook mis. De door de lever gemaakte gal kan dan nergens meer heen, waardoor het zich ophoopt in de lever. Zo komt de kleurstof in gal in je bloed terecht. Als gevolg daarvan kunnen je huid en oogwit geel kleuren; dat noemen we ook wel geelzucht. Ook kan je urine een donkere kleur krijgen.

5. Een ontkleurde, witte ontlasting

Heb je ontkleurde ontlasting met een grijzige, beige of zelfs witte kleur? Ook dat kan een teken zijn van galstenen. Het is namelijk een teken dat de gal de darmen niet kan bereiken. Galvloeistof zorgt er namelijk voor de je ontlasting normaal gesproken die bruine kleur krijgt.

Oorzaken van galstenen

Over de oorzaken van het ontstaan van galstenen in het algemeen is niet veel bekend. Wel worden er een aantal risicofactoren genoemd. Zo kun je de kans erop verminderen door overgewicht te vermijden en gezond en gevarieerd te eten. Ook erfelijke factoren spelen mogelijk een rol bij het ontstaan van galstenen.

Behandeling

Je kunt galstenen niet altijd opmerken, omdat je er niet per se last van hoeft te krijgen. Al helemaal als de galstenen in de galblaas blijven. Vaak komen mensen erachter dat ze galstenen hebben als ze een echo of een CT-scan hebben van de buik. Als ze geen klachten veroorzaken, hoeven ze ook niet behandeld te worden. Ook kan het gebeuren dat een beknelde galsteen tijdens een galkoliek door de galgang heen schiet en in de darm terecht komt. De galsteen verdwijnt dan met de ontlasting en de pijn blijft dan ineens weg.

Het kan zijn dat je één galsteenaanval hebt, en er daarna nooit meer last van hebt. Blijven de klachten of komen ze terug? Dan is een operatieve verwijdering van de galblaas de meest effectieve behandeling. Je kunt namelijk prima zonder galblaas leven. Als de galblaas verwijderd is, maakt de lever nog steeds gal aan. Het wordt dan echter niet meer opgeslagen, maar gaat direct naar de darm toe. Ook schrijft een arts in enkele gevallen medicijnen voor die kleine galstenen oplossen, maar deze medicijnen werken niet bij iedereen.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Maag Lever Darm Stichting, Gezondheidsplein, Thuisarts

Beeld | iStock

null Beeld

Margriet Extra: Fit & Slank ligt nu in de winkel! Met in deze special: een compleet fitplan voor een frisse start, 38 slanke recepten, persoonlijke verhalen, work-outs voor binnenblijvers en nog véél meer. Haal het nummer snel in huis of bestel ‘m online zonder verzendkosten.

Redactie MargrietGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden