Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Koud water of warme thee? Dit kun je écht beter drinken met warm weer

koud_watekoud-water-warme-thee-warm-weerr_warme_thee_warm_weer.png

Op dagen met tropische hitte zoeken we alle mogelijke manieren van verkoeling op. Denk aan een duik in de zee of het zwembad, een koud flesje drinken of een ijsje. Je denkt er niet zo snel aan om een kop thee te drinken met warm weer. Toch wordt vaak gezegd dat je dit beter wél kunt doen.

Maar klopt dit eigenlijk wel?

Thee drinken met warm weer

Het blijkt geen fabel maar wel degelijk een feit te zijn: door hete thee te drinken, wordt je lichaamstemperatuur tijdelijk verhoogd door de hitte van thee. Je lichaam past zich hierop aan door je lichaamstemperatuur – je thermostaat – te laten dalen, waardoor het hierna frisser aanvoelt. En dat is ook je doel.

Lees ook
Gooi je theezakjes niet weg, want dít kun je ermee doen

Koude dranken

Door koude dranken te drinken koel je voor korte tijd af, maar je temperatuur stijgt vervolgens en daardoor krijg je het juist warmer. Je denkt misschien dat het helpt om veel koud water te drinken, maar dit werkt dus averechts. Door grote hoeveelheden koude drank gaat je bloed minder snel stromen. Hierdoor krijgt je lichaam moeite met het afvoeren van de warmte.

Belangrijk om te weten is dat je lichaamstemperatuur niet meteen de hoogte inschiet na één koud glas water. Eén glas van zowel koud als warm water heeft geen effect. Maar wanneer je dus écht wilt afkoelen, kun je beter een paar glazen thee drinken.

Voldoende drinken

Verrassend genoeg kunnen warme drankjes dus beter zorgen dat je koel blijft. Toch is het vooral belangrijk dat je bij warm weer voldoende vocht binnen krijgt, zo’n twee liter water per dag. Vaak zweet je op warme dagen iets meer dan normaal en verlies je dus meer vocht. Neem daarom ieder uur een glaasje water, ook als je nog geen dorst hebt.

Bron | Willem Wever, Voedingscentrum
Beeld | Getty Images

Voice Algemeen

Wil jij meer van dit soort handige tips en lifehacks, zónder dat je ernaar hoeft te zoeken? Krijg ze dan nu dagelijks te horen van Margriet! Via de Google Assistent op je telefoon of tablet, óf je Google Home, kun je heel makkelijk met Margriet praten en dagelijks de slimste en handigste tips krijgen. Klik hier om direct de tip van vandaag te beluisteren. Meer uitleg nodig? Klik dan hier

Ook interessant