null Beeld

‘Het voelde alsof er een vlies voor mijn ogen zat’

- In samenwerking met het Diabetes Fonds -

Alles zag er grauwer uit voor Tineke Snelting (68). Het bleek staar, een oogcomplicatie die vaak voorkomt bij mensen met diabetes. Dit jaar is ze aan beide ogen geopereerd.

“Ik had continu dorst en dat was gek, want ik ben niet zo’n grote drinker. Daarbij was ik moe en lusteloos.” Negen jaar geleden bleek dat Tineke Snelting diabetes type 2 had. Dat was geen schok, want het zit in haar familie. “Ik moest opletten met koolhydraten en regelmatig gaan eten. In het begin worstelde ik daarmee. Maar als je merkt dat je je er beter door voelt, doe je het wel.”

‘Eindelijk zie ik dat mijn gordijnen écht wit zijn!’

Wat een verschil

Eind vorig jaar ging ze minder goed zien. “Het voelde alsof ik een vlies voor mijn ogen had als ik las of achter de computer zat. Alles zag er grauwer uit. Een opticien bij Specsavers gaf mij het advies om mijn ogen uitgebreid te laten onderzoeken aangezien hij symptomen van staar zag en ik ook diabetes type 2 heb. Een oogcomplicatie die vaak voorkomt bij diabetes. Begin dit jaar is mijn linker ooglens vervangen en in juni mijn rechter. Ik had wel wat napijn, maar je krijgt er echt iets voor terug: wat was het ineens licht! Een ongelofelijk verschil. Heel grappig: ik had witte gordijnen gekocht, maar zag ze altijd als crèmekleurig. Nu blijken ze écht wit te zijn. Van veraf zie ik alles goed, voor dichtbij heb ik een leesbril. Ook kocht ik een goede zonnebril bij de opticien, want de felheid van de zon kan je ogen aantasten, vooral als je diabetes hebt.”

Laat je ogen checken

Diabetes kan voor oogcomplicaties zorgen. Om Nederlanders hiervan meer bewust te maken, werken het Diabetes Fonds en Specsavers samen. Ze zetten zich in voor gezonde ogen en maken meer onderzoek mogelijk. Niet alleen voor mensen met diabetes, maar voor iedereen is het van belang om iedere twee jaar je ogen te laten onderzoeken door een opticien met een overheidserkend diploma. Hiervoor kun je terecht bij een filiaal van Specsavers. Heeft u het vermoeden dat u diabetes heeft? Neem dan contact op met uw huisarts. Deze kan eventueel doorverwijzen naar de oogarts om mogelijke oogcomplicaties vast te stellen. Meer informatie: specsavers.nl/diabetesfonds

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden