null Beeld

Het uitstellen van je overgang (door déze ingreep) kan gevaarlijk zijn

In 2019 werd al veel gesproken over een ingreep waarbij de overgang zou kunnen worden uitgesteld en de vruchtbaarheid gerekt, maar nu zijn er geluiden die doen vermoeden dat deze ingreep toch niet zo onschuldig is. Het uitstellen van je overgang kan namelijk behoorlijk gevaarlijk zijn.

Experts roepen vrouwen op om zich niet aan deze ingreep te wagen.

Uitstellen overgang

De behandeling, bedacht door professor Simon Fishel, gaat als volgt: er worden kleine stukjes weefsel van je eierstokken afgeschraapt, die vervolgens worden ingevroren bij -150 graden. Het weefsel wordt vervolgens bewaard tot de vrouwen in de overgang komen. Op dat moment wordt het weefsel weer teruggeplaatst waardoor de natuurlijke hormoonproductie weer op gang komt. Zo’n elf Britse vrouwen hebben de operatie inmiddels ondergaan. Maar hoe het met de lange termijngevolgen zit, is nog onduidelijk.

Lees ook:

Britse kliniek biedt operatie die overgang 20 jaar kan uitstellen

Onnodig en potentieel gevaarlijk

Dr. Melanie Davies, bestuurder van Fertility Preservation UK, waarschuwt "gezonde vrouwen die onnodig onder het mes gaan in de hoop hun vruchtbare jaren te rekken". De dokter waarschuwt voor de experimentele fase waar deze ingreep nog in zit. Er is volgens haar geen enkel bewijs dat het werkt en dat het ongevaarlijk is. "Geen enkele gezonde vrouw heeft dit hele proces uitgezeten en er is nog geen bewijs dat het weggeschrapte weefsel langer dan tien jaar goed blijft. Je kunt dus ook niet met zekerheid zeggen dat de hormoonhuishouding zich weer herstelt na terugplaatsing."

Davies vindt dat vrouwen zich beter kunnen focussen op de behandelingen die al bestaan. "Hormoonvervangende therapie is goed onderzocht en breed beschikbaar voor vrouwen die ervoor open staan. En ook het invriezen van je eitjes is een veel veiligere methode dan deze nieuwe overgang-uitstellende ingreep van dr. Fishel."

Natuurlijke oplossing

Wie zich er toch aan wil wagen, kan voorlopig nog niet in Nederland terecht en zou er bij onze westerburen zo’n 3000 tot 7000 pond voor moeten neerleggen. De operatie waarbij het weefsel wordt teruggeplaatst kost nog eens 4000 pond extra. Geen trek in een operatie maar toch bang voor de overgang? Deze kleine aanpassingen in je levensstijl zouden ook al kunnen helpen bij het uitstellen:

  • Eet gebalanceerd, weinig vet en veel calcium, om je botten te versterken en je hart te beschermen
  • Sport regelmatig om stress en angst te minimaliseren en jezelf tegen hart- en vaatziekten te beschermen
  • Stop met roken
  • Drink niet te veel

Artikelen van Margriet ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | BBC

Beeld | iStock

Carmen Felix

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden