null Beeld

Het superbrein: zó maak je optimaal gebruik van je hersenen

In onze hersenen is sluimerende informatie aanwezig. 'Sluimerend in die zin dat we niet constant toegang hebben tot bepaalde delen van onze hersenen en dat we maar tien procent ervan bewust gebruiken', vertelt filosoof en neurowetenschapper Berit Brogaard in een interview met de website 52 Insights. Kortom, er is werk aan de winkel. Met deze tips maak je optimaal gebruik van je hersenen.

Met de bewering dat we 'maar tien procent van onze hersenen gebruiken', wordt niet bedoeld dat er delen van ons hersenweefsel zijn die eigenlijk niets zitten te doen, maar dat er een enorm potentieel is dat niet wordt aangesproken. "Er vindt allerlei sluimerende activiteit in de hersenen plaats," zegt de Deens-Amerikaanse Brogaard, "die we zouden kunnen aanspreken, als we wisten hoe."

Tips voor een superbrein

Het wordt dus lastig om die activiteit in de hersenen aan te spreken. Maar wat kunnen we wél doen om onze hersenen optimaal te benutten? Oftewel een superbrein te bereiken? Berit Brogaard beschrijft in haar boek The Superhuman Mind een aantal mentale spelletjes. Hieronder een aantal tips:

  • Doe aan concentratie-meditatie; daarmee leer je je focussen. De aandacht wordt geconcentreerd op een object, beeld of geluid. En denk aan je ademhaling!
  • Zorg voor ontspanning, bijvoorbeeld breien. Het ritmische getik van de naalden heeft dezelfde uitwerking als een uitgebreide meditatie.
  • Doe alles met volledige aandacht. Deze tip is afkomstig uit de mindfulness. Mindfulness gaat over de kunst om volledig aanwezig te zijn in het hier en nu. Dit kun je op alles toepassen. Denk maar aan volledig je aandacht richten op het eten van een maaltijd, dus zonder je te laten storen door de televisie of smartphone. Of het werken aan een opdracht op je werk, dus zonder je te laten afleiden door je e-mail, collega's, etc.

Tips voor een beter geheugen

  • Vorm de namen van nieuwe personen in je leven om tot beelden. Het hielp geheugenatleet Boris Konrad: hij staat in het Guinness Book of World Records met het onthouden van 201 namen en gezichten, meldt Sir Edmund. De beelden hoeven niet logisch te zijn. De naam Tom wordt bijvoorbeeld tomaat. Belangrijk is wel dat je uiteindelijk een beeld vormt waarin de persoon ook een rol speelt. Bijvoorbeeld Tom die tomatensaus op zijn neus heeft. "Dan maak je namelijk een connectie tussen zijn uiterlijk en zijn naam," zegt Konrad.
  • Ook getallen zijn makkelijker te onthouden als je ze omvormt tot beelden. Voor beginners is er het nummervormsysteem; daarbij staat elk cijfer voor een beeld dat bij de vorm past. Zo kun je grote getallen onthouden als een levendige combinatie van beelden. Het getal 5349 is bijvoorbeeld een zeepaardje met handboeien dat achter een zeilboot met een ballon aan zwemt.
  • Maak een stevige wandeling. Het stimuleert je geheugen en leervermogen.

bronnen: 52 Insights en Sir Edmund (weekendbijlage de Volkskrant)

Lees ook:

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in op Margriet.nl/nieuwsbrief

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden