null Beeld

Het subtiele symptoom van longkanker dat iedereen zou moeten kennen

Longkanker eist meer mensenlevens dan welke vorm van kanker dan ook. Tegen de tijd dat je echt klachten krijgt, is het vaak al uitgezaaid. Toch is er één subtiel symptoom dat je op tijd kan waarschuwen.

Vermoeidheid, gewichtsverlies, hoofdpijn en rugpijn zijn bekende klachten bij longkanker. Maar je kunt ook pijn hebben op andere plekken in je lichaam, omdat de ziekte zich via de lymfeklieren en het bloed kan verspreiden.

Longkanker vaak te laat ontdekt

Tegen de tijd dat je deze klachten krijgt, is het vaak al te laat: van alle mensen met longkanker overlijdt bijna vijfentachtig procent binnen vijf jaar na de diagnose, negentig procent binnen tien jaar. Hiermee is het de dodelijkste kankervorm in Nederland, ook onder vrouwen. Volgens cijfers van het CBS is het aantal vrouwen dat is overleden aan deze vorm van kanker in de laatste twintig jaar zelfs meer dan verdubbeld.

Aanhoudend (prikkel)hoestje

Toch is er één subtiel symptoom dat je op tijd kan waarschuwen: een aanhoudend hoestje. Hoesten is vaak de eerste klacht bij longkanker, maar omdat het zo onschuldig lijkt, blijven mensen er vaak lang mee rondlopen. Op zich begrijpelijk: meestal wordt hoesten veroorzaakt door een verkoudheid of bronchitis en het is ook niet ongebruikelijk dat je er na een verkoudheid nog wat langer last van blijft houden. Maar als je een hardnekkige prikkelhoest of ander hoestje te pakken hebt zónder dat je een verkoudheidsvirus of bronchitis hebt (gehad), is het verstandig om je huisarts te raadplegen.

Klachten bij longkanker

  • hoesten, bijvoorbeeld een hardnekkige prikkelhoest die lang blijft
  • kortademigheid
  • piepende adem
  • pijn bij het inademen
  • vaak terugkerende longontsteking
  • aanhoudende heesheid zonder keelpijn
  • bloed in opgehoest slijm
  • zeurende pijn in de borststreek, rug, of in het gebied van de schouders

Nooit te laat om te stoppen met (mee)roken

Van alle factoren die bijdragen aan het ontstaan van de ziekte, is roken veruit de belangrijkste. Bij vijfentachtig procent van de mensen met longkanker is de ziekte het gevolg van roken of meeroken. Hoe meer en hoe langer iemand heeft gerookt, des te groter de kans op longkanker. Dat is ook meteen het hoopvolle nieuws: het is nooit te laat om te stoppen met roken. Al is het maar vanwege alle andere gezondheidsvoordelen.

Andere risicofactoren zijn het werken met schadelijke stoffen, zoals asbest, en erfelijkheid.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in op margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Thuisarts.nl, Longfonds, Volksgezondheidenzorg.info

Tekst | Rianne Marijs

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden