Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Het nut van zuchten

zuchten-jpg.jpg

Even heel diep zuchten, kan soms voor een opluchting zorgen. Maar waarom zuchten wij zo nu en dan eigenlijk?

Zuchten.jpgBelgische wetenschappers hebben ontdekt dat mensen zuchten zodat hun ademhalingspatroon flexibel blijft. Volgens deze onderzoekers van de Universiteit van Leuven zou het ademhalingssysteem zo nu en dan behoefte hebben aan wat flexibiliteit.

“De resultaten van het onderzoek wijzen er op dat de dynamiek van de menselijke ademhaling vlak na een zucht anders is dan daarvoor”, verklaart hoofdonderzoekster Elke Vlemincx op Discovery News. “Onze hypothese is dat een zucht kan worden gezien als een soort reset van het ademhalingssysteem”, aldus Vlemincx.

Daarom kan volgens wetenschappers gezegd worden dat het grootste belang van zuchten het laten variëren van de ademhaling is. Onder invloed van interne en externe omstandigheden kan de behoefte van zuurstof voor een mens per minuut verschillen. Een zucht laat het hele ademhalingssysteem even opnieuw beginnen. Het lichaam zou hierdoor ook beter op een veranderende zuurstofbehoefte kunnen reageren. Kortom, even een diepe zucht slaken, is juist goed voor de ademhaling.

De proefpersonen die aan het onderzoek hebben meegewerkt, hebben een speciaal T-shirt gekregen. Dit shirt registreerde de ademhaling, hartslag en de hoeveelheid koolzuur in hun bloed. De deelnemers droegen het shirt tijdens het experiment en zaten 20 minuten lang op een stoel. Het onderzoeksresultaat is in het wetenschappelijke tijdschrift Biological Psychology gepubliceerd.

Bron: Nu.nl – Dennis Rijnvis

Ook interessant