null Beeld

Het norovirus: alles wat je wilt weten over dit buikgriepvirus

Kun je met geen mogelijkheid je eten of drinken binnenhouden en loop je alleen maar heen en weer van je bed naar de wc? Grote kans dat je de buikgriep te pakken hebt.

Dit kan veroorzaakt worden door het ‘norovirus’.

Symptomen

Het norovirus is een virus dat ervoor kan zorgen dat je darmen ontstoken raken. Dit wordt ook wel een buikgriep genoemd. Symptomen die hierbij kunnen optreden zijn onder andere:

  • Overgeven
  • Diarree
  • Misselijkheid
  • Koorts
  • Hoofdpijn
  • Buikpijn en -krampen

Het braken kan hierbij plotseling optreden en kan erg heftig zijn.

Hoe kun je het norovirus krijgen?

Het virus zit in de ontlasting en het braaksel van iemand die de infectie bij zich draagt. Omdat dit zeer besmettelijk is kan het virus worden overgedragen via de handen. Na een toiletbezoek kan het op de wc-bril, kraan of deurknop terecht komen en zo via de handen bij de mond. Bij braken kan het virus zich verspreiden via de lucht. Over het algemeen duren de klachten tussen de één en drie dagen, maar het virus kan tot drie weken besmettelijk blijven.

Wat te doen als je ziek bent?

Bij sommige mensen kunnen de klachten erger zijn en langer duren. Dit is voornamelijk bij jonge kinderen, ouderen en mensen die al een ziekte hebben. Het is lastig om het virus te voorkomen, maar het is altijd raadzaam om regelmatig je handen te wassen met water en zeep. Daarnaast helpt het om zeker één keer per dag het toilet goed schoon te maken.

Werken met het novovirus

Het is niet verstandig om te gaan werken als je klachten hebt. Zo voorkom je besmetting bij anderen. Wanneer je werkt in de zorg, met kleine kinderen of in de voedselbereiding, moet je eerst met de GGD of een bedrijfsarts overleggen of het verantwoord is om weer te gaan werken. Dit geldt ook als de diarree en het braken al over is.

Bron: RIVM

Beeld: iStock

Ellen Smits

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden