null Beeld

Het is Nationale Plasdag: dit zijn de meest voorkomende blaasproblemen

Neem vandaag maar even wat extra tijd voor je toiletbezoek, want het is Nationale Plasdag. En hoewel dat natuurlijk heel grappig klinkt, is het eigenlijk een hele serieuze zaak. De dag is namelijk in het leven geroepen om aandacht te vragen voor blaasproblemen.

In Nederland ervaren 3,5 miljoen mensen een vorm van plasproblemen. Het grootste deel van die groep heeft last van een overactieve blaas. Een kleinere groep, zo’n half miljoen, heeft last van incontinentie.

Overactieve blaas

Mensen met een overactieve blaas (OAB) moeten vaak (meer dan acht keer per 24 uur) opeens heel nodig plassen en kunnen hun plas moeilijk ophouden. Een overactieve blaas is extra prikkelbaar. De blaas spant zich al aan als hij nog helemaal niet vol is en ook de hersenen geven eerder en plasprikkel af. Een overactieve blaas ontstaat meestal op latere leeftijd. Risicofactoren zijn: de overgang, zwangerschap, bevalling en overgewicht. Ook zwakke bekkenbodemspieren, diabetes, prostaatkanker, blaaskanker, blaasstenen en neurologische stoornissen vergroten het risico op OAB.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Incontinentie

Bij incontinentie is er sprake van ongewild urineverlies. Deze aandoening kent verschillende vormen met ieder eigen oorzaken en symptomen. Een derde van de Nederlanders met urineverlies heeft last van stress-incontinentie. Dit is de vorm waarbij patiënten tijdens het hoesten, niezen of trampolinespringen een paar druppeltjes urine verliezen. Andere veelvoorkomende vormen zijn aandrang-incontinentie (als gevolg van een OAB) en druppel-incontinentie. Bij deze laatste vorm verliezen mensen continu druppels urine.

Bekkenbodemspieren

“Bij de meeste vrouwen ontstaat het probleem tijdens de zwangerschap”, vertelt Catherine van Heest, directeur van zorgorganisatie Care for Women aan RTL Nieuws. “Een derde van de vrouwen die in verwachting is, heeft last van (inspannings)incontinentie. Na de bevalling neemt het weer af, maar toch blijft zo'n 18 procent er last van houden. Vooral verslapte bekkenbodemspieren zijn hier een oorzaak van." Tijdens de overgang ontstaan de plasproblemen vooral door de afname van het hormoon oestrogeen en een uitdroging van de slijmvliezen.

Behandeling blaasproblemen

Veel mensen schamen zich voor blaasproblemen en durven er niet mee naar de huisarts. Toch kun je dat maar beter wel doen. Als je er op tijd bij bent, is er met bekkenfysiotherapie, medicijnen of een operatie meestal wat aan te doen.

Lees ook

Dit is waarom je vaker moet plassen als het koud is

Bron| RTL Nieuws, Kleineboodschap.nl

Beeld| iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden