null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het griepseizoen staat voor de deur: zó werkt een grieptest

Verkouden, corona of toch griep? Het zijn allemaal virussen en het verschil in klachten kan soms onduidelijk zijn. Een coronatest kennen we inmiddels allemaal wel, maar wist je al dat er ook een grieptest bestaat? We leggen je uit hoe dit werkt.

Binnenkort testen sommige teststraten zelfs met een normale coronatest op griepvirussen.

Een grieptest doen

Koorts, spierpijn, geen eetlust, een slap gevoel, hoofdpijn en keelpijn: dit zijn allemaal bekende symptomen van een griepvirus. Maar wanneer er een griepvirus heerst, dan kun je ook een grieptest doen om er echt zeker van te zijn dat je iets onder de leden hebt. Zo’n grieptest kun je aanvragen bij de huisarts. Vaak kan een arts aan jouw griep- of verkoudheidsklachten al merken of het om een griepvirus gaat, maar als je extra zekerheid wil hebben dan biedt een grieptest de uitkomst. Sommige grieptesten worden ook in het ziekenhuis afgenomen.

Verschillende testen

Er zijn verschillende testen om een infectie met een influenzavirus – oftewel en griepvirus – vast te stellen. Het RIVM benoemt de volgende drie:

  • Een influenza-sneltest

Net als de coronatest werkt een influenza-sneltest met een uitstrijkmonster afgenomen via een wattenstaafje in je neus- en keelholte. Dit lijkt het meeste op een zelftest, want ook hierbij gaat het wattenstaafje in een reageerbuisje met een andere vloeistof, wordt de vloeistof in een testcassette gedruppeld en krijg je binnen 15 minuten de uitslag.

  • Polymerasekettingreactie (PCR polymerase chain reaction) virustest

Bij deze test wordt onderzoek gedaan in een laboratorium. Ook hier wordt aan de hand van je slijm gecontroleerd of je een virus hebt. Dit kost meer tijd, maar is wel betrouwbaarder. Ook kan hierbij makkelijk op andere ziekteverwekkers worden getest. Ziekenhuizen gebruiken dit vaak bij patiënten met een groter risico op complicaties. Dit maakt het ook beter te bepalen of een patiënt virusremmers of antibiotica (of beide) nodig heeft.

  • Point of Care PCR-test

Bij de Point of Care (POC-test) PCR-test wordt ook een monster afgenomen, waaruit via een apparaat kan worden opgemaakt of het gaat om een griepvirus. Hierbij heb je al binnen één uur de uitslag binnen, omdat dit niet via een laboratorium gaat.

Lees ook: Kun je een verkoudheid of griep eruit zweten?

Met een coronatest op griepvirussen testen

Dit jaar verwachten virologen en ziekenhuizen een zware griepgolf. Daarom gaan de GGD Amsterdam en het Amsterdam UMC op zeer korte termijn mensen die voor een coronatest komen ook op griep testen. Dat betekent niet dat je nog een extra wattenstaafje naar binnenkrijgt, maar hoofd streeklaboratorium van de GGD Amsterdam Mariken van der Lubben vertelt aan EenVandaag dat ze aan het voorbereiden zijn om op meerdere verschillende virussen tegelijkertijd te testen via één monster. Hoogleraar virologie en OMT-lid Menno de Jong legt uit uit dat mensen met griep- of verkoudheidsklachten toch al naar de coronateststraat moeten. "We krijgen zo een beter beeld van wanneer het griepvirus gaat circuleren en in welke mate.", aldus De Jong tegen EenVandaag.

Als de besmettingen met het griepvirus dit najaar hard stijgen en de ziekenhuizen hiermee worden overbelast, dan kan het volgens De Jong gebeuren dat er maatregelen komen die vergelijkbaar zijn met de coronamaatregelen. Toch moet nog blijken hoe de griepgolf deze winter zal uitpakken en of dit echt nodig zal zijn.

Bron | RIVM, EenVandaag, Microbia

Beeld | Getty Images

null Beeld

Nu op Margriet.nl: nieuwe afleveringen van 'Mijn verhaal' de podcast! In dit tweede seizoen van de indrukwekkende podcastserie gaan we wederom in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Met verhalen over verlies, bijzondere liefdes en ingrijpende ervaringen. Beluister vanaf 1 september iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Maryse de BruijneGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden