null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het gele boekje en het Europese vaccinatiepaspoort: dit zijn de verschillen

Sinds een aantal weken kun je bij de GGD je coronavaccinatie ook vast laten leggen in het gele boekje. Hét vaccinatieboekje dat al jarenlang gebruikt wordt om prikken in te registeren, bijvoorbeeld voor een verre reis. Maar verplicht is het niet: je coronaprik wordt namelijk ook vastgelegd in een Europees vaccinatiepaspoort, waarmee je na 1 juli kunt reizen.

Wat is het verschil tussen het gele boekje en het Europese vaccinatiepaspoort, en wanneer heb je welke nodig?

Het gele boekje

Als je – voor de uitbraak van het coronavirus – regelmatig verre reizen maakte, ken je het gele boekje vast wel. Voor internationale reizen waarvoor je een vaccinatie nodig had, kreeg je namelijk al jaren een officiële stempel in dat vaccinatieboekje. Hoewel we ‘m in de volksmond het gele boekje noemen, is het eigenlijk het Internationale Bewijs van Inenting, dat al sinds 1983 bestaat. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) heeft dit boekje als officieel medisch paspoort erkent, waardoor je ‘m dus in veel landen kunt gebruiken.

Het leek veel mensen dan ook logisch om ook een aantekening van de coronaprik in het gele boekje te krijgen, maar dat was lange tijd niet mogelijk bij de GGD. Vooral omdat het gele boekje (nog) niet erkent is als officieel vaccinatiebewijs tegen het coronavirus, terwijl het dat wél is voor veel andere prikken. Sinds 7 juni kun je wel een officiële stempel krijgen na je coronaprik, al moet je daar wel zelf om vragen én zorgen dat je jouw gele boekje bij de hand hebt. Ook krijgt iedereen daarnaast een registratiekaart bij zijn of haar vaccinatie, die je zelf in het boekje kunt bewaren.

Lees ook:

Veel vaccinaties nog steeds niet verwerkt in database coronapaspoort

Het Europese coronapaspoort

In plaats van het gele boekje, kun je binnen Europa vanaf 1 juli gebruik maken van het Europese coronapaspoort. Officieel heet dat het EU Digitaal Corona Certificaat (DCC). Die maak je zelf aan in de CoronaCheck-app van de overheid, waarin je met je DigiD inlogt. Met een speciale QR-code die je laat scannen bij bijvoorbeeld de douane, in het vliegtuig of op de boot, kan binnen Europa dan gecontroleerd worden of jij je prikken hebt gehad. Het aanmaken van zo’n DCC kan vanaf 24 juni, deze zal dan vanaf 1 juli geldig zijn in alle Europese landen. Wel kan het zijn dat er nog gevraagd wordt om aanvullende documenten, zoals een gezondheidsverklaring of negatieve coronatestuitslag.

Waarom dan toch in het gele boekje?

Als het Europese coronapaspoort voldoende is, waarom zou je je prik dan toch vast laten leggen in het gele boekje? Dat kan verschillende redenen hebben. Sommige mensen vinden het simpelweg fijn om hun coronavaccinatie op dezelfde plek als al hun andere prikken vastgelegd te hebben. Maar ook als je al voor 1 juli op vakantie wil, kan het makkelijk zijn om zo’n prikbewijs in het boekje te hebben. Hoewel het gele boekje officieel nog geen internationaal geaccepteerd vaccinatiepaspoort is voor het coronavirus, accepteren landen als Duitsland, IJsland, Oostenrijk en Griekenland deze momenteel wel. Het kan je vakantie dus een stukje gemakkelijker maken, omdat je soms door dat vaccinatiebewijs geen negatieve test nodig hebt.

Een ander mogelijk voordeel, is dat het digitale Europese coronapaspoort buiten Europa maar weinig waarde zal hebben. De Wereldgezondheidsorganisatie raadt daarvoor een bewijs als het gele boekje aan; de Europese Commissie werkt nog aan een manier om dit probleem te ondervangen. Zij denken bijvoorbeeld aan een papieren certificaat dat in verband met het gele boekje internationaal als vaccinatiebewijs geldt. Hoe dat precies zal lopen, is nog even afwachten.

Lees ook:

Nog geen vaccinatieboekje? Hier kun je ‘m binnenkort scoren

Bron | Rijksoverheid, Trouw

Beeld | Getty Images

Ilse van RoekelGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden