Bevolkingsonderzoek darmkanker  Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Het bevolkingsonderzoek darmkanker: dít zijn een paar van de meest gestelde vragen

Van darmkanker kun je heel lang niets merken. Om het te voorkomen of in een vroegtijdig stadium te kunnen behandelen, krijgt iedereen van 55 tot en met 75 jaar daarom eens per twee jaar een uitnodiging om mee te doen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker. Maar veel mensen hebben hier vragen over. Daarvoor kun je nu ook de twijfeltelefoon bellen. En die krijgen een paar veel gestelde vragen binnen die we voor je op een rijtje hebben gezet.

Van de symptomen tot een positieve uitslag: dít moet je over het bevolkingsonderzoek darmkanker weten.

Wat zijn de symptomen van darmkanker?

Het lastige aan darmkanker is dat je in een vroeg stadium geen klachten hebt. Daardoor kun je er lange tijd niks van merken. Omdat deze vorm van kanker in een vroegtijdig stadium beter te behandelen is, is het bevolkingsonderzoek darmkanker in 2014 gestart. Dat houdt in dat als je tussen de 55 en 75 jaar bent, je eens per twee jaar een uitnodiging krijgt om aan het onderzoek mee te doen. Je krijgt in dit geval een paarse envelop met een buis thuisgestuurd, waarin je je ontlasting moet verzamelen. Dit stuur je op naar het lab en vervolgens krijg je een uitslag.

Krijg je tussen de testen door toch klachten? Neem dan contact op met de huisarts. Klachten bij darmkanker kunnen bijvoorbeeld buikpijn, bloed bij je ontlasting of een plotselinge verandering van je ontlasting zijn.

Wat betekent een positieve ontlastingstest bij bevolkingsonderzoek darmkanker?

Heb je een positieve ontlastingstest? Dat betekent dat er bloed in je ontlasting is gevonden. Dat kan een teken zijn van darmkanker, omdat dit ontstaat vanuit een poliep. En grotere poliepen en tumoren geven bloed af. Toch kan bloed in je ontlasting ook veel andere oorzaken hebben, zoals een wondje, een aambei of een andere uitstulping. Er is slecht bij vijf procent van de mensen met bloed in hun ontlasting daadwerkelijk sprake van darmkanker. In het geval van een positieve ontlastingstest is een kijkonderzoek belangrijk. Zo kan de oorzaak voor het bloed in je ontlasting worden bepaald en als er poliepen zitten, kunnen deze worden weggehaald.

Hoe werkt een kijkonderzoek?

Indien er een kijkonderzoek nodig is, kijkt een arts met een slangetje met een camera in je dikke darm. Hiervoor moeten je darmen goed schoon zijn. Daarvoor krijg je een medicijn om je darmen te spoelen. Tijdens het kijkonderzoek krijg je een roesje, zodat je minder van het slangetje voelt dat via je anus de dikke darm binnengaat. Een arts controleert de dikke darm vervolgens op afwijkingen. Zijn er poliepen? Dan worden deze weggehaald.

Wat zijn de kosten voor een ontlastingstest en kijkonderzoek?

Meedoen aan het bevolkingsonderzoek darmkanker is gratis. Dat betekent dat je voor de ontlastingstest niet zelf hoeft te betalen. Is er op basis van je uitslag een kijkonderzoek nodig? Dan wordt dat vergoed vanuit je basisverzekering.

Kan ik de test op een later moment doen?

Heb je de envelop met de ontlastingstest in huis, maar heb je er nog niet aan meegedaan? Controleer dan of de test nog houdbaar is via de houdbaarheidsdatum op het buisje in de envelop. Is je test nog goed? Dan kun je ‘m alsnog doen en opsturen. Is de test verlopen? Vraag dan hier een nieuwe aan.

Waarom kun je boven de 75 jaar niet meer meedoen aan het onderzoek?

Aangezien darmkanker het meest voorkomt in de leeftijdscategorie 55 tot en met 75 jaar is het vooral in die periode belangrijk om hier onderzoek naar te doen. Na je 75e is de kans dat je nog darmkanker krijgt een stuk kleiner. Mocht je boven de 75 jaar toch klachten ervaren, dan is het altijd verstandig om contact op te nemen met de huisarts.

Heb je nog meer vragen? De twijfeltelefoon voor darmkanker is van maandag tot en met vrijdag van 08:30 uur tot 13:00 uur beschikbaar. Het nummer is 088-7555777.

Bron | Plus online, RIVM

Maryse De BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden