null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Het bespelen van dit muziekinstrument maakt je fitter dan sporten

Kan jouw conditie wel een boost gebruiken, maar heb je een verschrikkelijke hekel aan sporten? Dan helpt het wellicht om noten te leren lezen. Het bespelen van een bepaald muziekinstrument zorgt namelijk voor net zo veel uithoudingsvermogen als dat van een voetballer.

Dat is gebleken uit een (al ouder) Brits onderzoek, en daar kunnen we nu natuurlijk nog steeds ons voordeel mee doen. Een Brits team van de Universiteiten van Chichester en Gloucestershire dat het onderzoek deed, vergeleek de fysieke prestaties van de Portugese voetballer Cristiano Ronaldo met die van de Britse drummer Clem Burke van de band Blondie. Van Ronaldo werd de vetverbranding en de hartslag tijdens een wedstrijd gemeten. Bij de Britse drummer werd hetzelfde gedaan tijdens een optreden.

Meer optredens

Wat bleek? De hartslag van beide heren was tijdens beide activiteiten ongeveer even hoog; tussen de 140 en 150 slagen per minuut, met een maximale hartslag van 190. Ook de vetverbranding was bij beide heren ongeveer gelijk. Toch stellen de onderzoekers dat drummers een betere conditie hebben dan voetballers, omdat drummers veel vaker een hoge vetverbranding en hoge hartslag hebben. "Voetballers spelen gewoonlijk veertig tot vijftig wedstrijden per jaar", legt onderzoeker Marcus Smith uit. "Ter vergelijking: Clem Burke heeft in twaalf maanden honderd optredens gegeven."

Grotere kans op blessures

De Nederlandse onderzoekster Laura Kok, van het Leidsch Universitair Medisch Centrum, stelt dat musici daarentegen ook net zo veel kans lopen op blessures als topsporters. Uit een promotieonderzoek in 2018 bleek dat dat een ruime meerderheid van de klassieke musici wel eens een blessure heeft. "Ik kan me voorstellen dat jazz- of punkdrummers een heel andere belasting hebben dan klassieke drummers", aldus Kok. "Maar ik vind dat je het muzikantenbestaan mag vergelijken met topsport. Er gaat zo veel training aan vooraf, zo veel investering voor een goed resultaat."

Afvallen door drummen

Het onderzoek werd gebruikt als basis voor het Clem Burke Drumming Project. Met dit onderzoek wilden de drummer en de Britse wetenschappers uitzoeken of ze kinderen met overgewicht konden laten afvallen door middel van drummen.

Bron| Clem Burke Project, de Volkskrant

Beeld| iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden