null Beeld Getty Images/Westend61
Beeld Getty Images/Westend61

Het aantal mensen met een hoge bloeddruk is verdubbeld: dít is waarom

Een hoge bloeddruk is eigenlijk vrij eenvoudig te controleren en relatief gemakkelijk te behandelen met (goedkope) medicijnen. Vaak is een kleine aanpassing in je levensstijl al voldoende om deze omlaag te krijgen, maar toch blijken veel mensen niet te weten dat ze een hoge bloeddruk hebben. Deze aandoening kost jaarlijks zelfs zo’n 8,5 miljoen mensen het leven. Maar wat zijn nou de oorzaken en symptomen?

Oorzaken hoge bloeddruk

Het hart pompt bloed met kracht de slagaders in. Daardoor ontstaat een druk op de bloedvaten: je bloeddruk. Gemiddeld is deze zo rond de 120/60. Wanneer je een bovendruk hebt van boven de 140, spreken we van een te hoge bloeddruk. Wanneer dit lange tijd zo blijft, slijten je bloedvaten, waardoor er aanslag in ontstaat. Dat zorgt niet direct voor klachten, maar brengt wel een groot risico met zich mee op lange termijn.

Er zijn meerdere factoren die deze aandoening veroorzaken. Zo kan je bloeddruk bijvoorbeeld stijgen bij het sporten, of juist bij te weinig beweging of obesitas. Wat je eet speelt ook een rol: veel zout eten en weinig groente en fruit kan ook een oorzaak zijn. Zelfs luchtvervuiling of een langere periode veel stress. Bovendien komt het vaker voor bij mensen die al wat ouder zijn. Het is daarnaast de belangrijkste oorzaak van hart- en vaatziekten die weer leiden tot beroertes en hartaanvallen.

Lees ook: Hoge bloeddruk? Deze 3 groenten kunnen daartegen helpen

Wat zijn de klachten?

Het verraderlijke van deze aandoening is dat je er meestal niets van merkt. Het geeft zelden klachten en je voelt je goed. Als je lange tijd een veel te hoge bloeddruk hebt waarvoor je niet wordt behandeld, kunnen er (soms) wel klachten optreden. Goed om bij een van deze klachten contact op te nemen met je huisarts.

 • Hoofdpijn
 • Vermoeidheid
 • Misselijkheid
 • Kortademigheid
 • Gevoel van rusteloosheid
 • Duizeligheid
 • Problemen met het zicht (wazig zien)
 • Slapeloosheid

Lees ook: 6 klachten die kunnen wijzen op een hoge bloeddruk

'Groeiend probleem'

Uit een grootschalig onderzoek is naar voren gekomen dat het aantal volwassenen (in de leeftijd tussen 30 en 79 jaar) met een hoge bloeddruk wereldwijd in de afgelopen dertig jaar zelfs verdubbeld is. Volgens de onderzoekers is 'een hoge bloeddruk een groeiend probleem'. Tijdens het onderzoek analyseerde het onderzoeksteam bloeddrukmetingen van meer dan 100 miljoen mensen gedurende drie decennia in 184 verschillende landen. In 1990 hadden zo’n 331 miljoen vrouwen en 317 miljoen mannen een hoge bloeddruk, maar in 2019 waren die cijfers verdubbeld en leden er maar liefst 626 miljoen vrouwen en 652 miljoen mannen aan de aandoening.

"Ondanks de medische vooruitgang in de afgelopen tientallen jaren, is een hoge bloeddruk tussen onze vingers geglipt", aldus onderzoeker Majid Ezzati. Volgens de onderzoekers kan 'het verlagen van de bloeddruk het aantal hartaanvallen met 20 tot 25 procent verminderen. Ook het aantal beroertes kan met maar liefst 35 tot 40 procent teruggeschroefd worden en hartfalen met ongeveer 50 procent'.

Bloeddruk verlagen? Enkele tips:

 • Genoeg beweging: bewegen en sporten helpt je ontspannen. Probeer minstens 2,5 uur per week matig intensief te bewegen. Ga bijvoorbeeld meerdere dagen per week wandelen of fietsen.
 • Genoeg groente en fruit eten, minder zout: Nederlandse wetenschappers van de Universiteit van Maastricht hebben ontdekt dat rucola, spinazie en rode bieten binnen vijf uur je bloeddruk kunnen verlagen.
 • Probeer stress te vermijden: te veel stress kan leiden tot een hoger risico op hart- en vaatziekten.
 • Stop met roken!
 • Minder vet eten: In zo’n 75% van de gevallen is overgewicht een belangrijke oorzaak van een hoge bloeddruk.
 • Minder alcohol, koffie drinken: Alcohol en koffie zorgen voor een tijdelijke verhoging van de bloeddruk. Bij mannen zorgt elk glas alcohol voor een hoger risico, bij vrouwen neemt dit risico toe vanaf drie glazen. En overmatige koffieconsumptie kan zelfs leiden tot hartritmestoornissen. Dus geniet, maar alles met mate.

Bron | Hartstichting, Scientias.nl

Beeld | Getty Images

Inge DalGetty Images/Westend61

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden