null Beeld Getty Images
Beeld Getty Images

Herstelzorg ex-coronapatiënten alleen vergoed na verplichte deelname onderzoek, hoe zit dat?

Van oververmoeidheid tot longproblemen: zo’n 25.000 ex-coronapatiënten hebben nog lang na hun besmetting last van klachten. Om die klachten te verminderen kan paramedische herstelzorg, bijvoorbeeld met fysio- of ergotherapie, uitkomst bieden. Als ex-coronapatiënten hier gebruik van willen maken, moeten ze verplicht meewerken aan een onderzoek, anders wordt de herstelzorg niet vergoed.

Hoe zit dat precies? Televisieprogramma Radar ging op onderzoek uit.

Herstelzorg ex-coronapatiënten niet vergoed

Veel mensen hebben lang na hun coronaziekbed nog last van concentratieproblemen, longklachten en vermoeidheid en zijn een hoop spiermassa verloren. Daarom biedt herstelzorg voor deze ex-coronapatiënten de oplossing, al wordt dit niet altijd vergoed. Als je gebruik wil maken van paramedische zorg om er weer bovenop te komen, zul je namelijk verplicht moeten meewerken aan een onderzoek. Doe je dit niet? Dan moet je de zorg zelf betalen. Daarnaast heb je ook alleen recht op een vergoeding van de herstelzorg als je binnen vier maanden start met de behandeling, zo meldt Radar.

Om gebruik te maken van fysio-, oefen- of ergotherapie of bijvoorbeeld van logopedie en diëtiek en deze kosten vanuit de basisverzekering te laten vergoeden, moet er namelijk wel wetenschappelijk bewijs aan ten grondslag liggen.

Meewerken aan een onderzoek

Vanwege het herstelproces na het coronavirus heeft het Zorginstituut Nederland daarom een tijdelijke regeling voor paramedische herstelzorg voor ex-coronapatiënten op de been gezet. Hiermee wordt sinds 18 juli 2020 tot 1 augustus 2021 de herstelzorg vanuit je basisverzekering vergoed, maar alleen als je verplicht meewerkt aan een onderzoek. Zo moet je onder andere toestemming geven om anoniem gemaakte behandelgegevens van je herstelzorg te delen met de onderzoekers.

Hiermee kunnen de effecten en de kosten van deze herstelzorg worden onderzocht. Wil je dit niet? Dan moet je de zorg dus zelf betalen. Doe je dit wel? Dan betaal je het verplichte eigen risico van 385 euro en krijg je in de eerste zes maanden het volgende:

  • 50 behandelingen oefen- en fysiotherapie
  • 10 uur ergotherapie
  • 7 uur diëtiek
  • Logopedie (geen maximum)

Na zes maanden kan op advies van een medisch specialist de termijn en de behandelingen worden verlengd. Voorwaarde daarbij is dat er sprake is van specifieke langetermijnschade, bijvoorbeeld blijvende longproblemen.

Lees ook: Bijna 95 procent van ex-coronapatiënten heeft na een halfjaar nog steeds klachten

Kritiek op het beleid

Beroepsvereniging Ergotherapie Nederland en verschillende patiënten en zorgverleners zijn het niet eens met het verplichten van coronapatiënten om mee te werken aan een onderzoek. Ergotherapeuten schreven daarom afgelopen week in een brief aan de vaste Kamercommissie VWS van de Tweede Kamer dat zij deze verplichting ethisch niet verantwoord vinden, omdat noodzakelijke zorg daarmee onthouden wordt. Daarnaast zijn zij het er ook niet mee eens dat ex-coronapatiënten geen recht hebben op reguliere ergotherapeutische zorg als er geen verwijzing is, en dat de patiënten binnen vier maanden moeten starten met de herstelzorg.

Ook Privacy First kan de verplichting om aan een onderzoek mee te doen niet begrijpen. Directeur Vincent Böhre laat aan Radar weten dat dit echt niet kan en dat het tegen het fundamenteel grondrecht op privacy ingaat.

Het onderzoek

Het anonieme onderzoek van het Radboudumc naar de paramedische herstelzorg van ex-coronapatiënten bestaat uit toestemming geven om anonieme gegevens uit je digitale zorgdossier te delen en via een app in maand drie, zes, negen en twaalf een vragenlijst van maximaal 74 vragen in te vullen. Ook als je in die periode al met je behandelingen bent gestopt.

Kun je de vragenlijst in de app niet invullen, dan kijken de onderzoekers naar een passende oplossing. Bijvoorbeeld met een papieren vragenlijst en hulp van een mantelzorger. Lukt dit niet, en kun je hierdoor niet meedoen aan het onderzoek? Dan krijg je de herstelzorg alsnog vergoed. Wel moet de coronapatiënt dan instemmen om de behandelgegevens anoniem te delen.

Overigens is de koppeling van een onderzoek aan de vergoeding van zorgbehandelingen niet nieuw. Eerder gebeurde dit al bij experimenteel kankeronderzoek en het MS-middel Fampyra.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?

Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Radar

Beeld | Getty Images

null Beeld

Heb je geen tijd om vanuit je luie stoel je favoriete tijdschrift te lezen, maar wil je wél op de hoogte blijven van het beste van Margriet? Dan hebben wij iets leuks voor je: je kunt vanaf nu praten met Margriet via je Google Home óf Google Assistent op je telefoon of tablet. Zo heb je heel makkelijk toegang tot allerlei extra leuks. Benieuwd? Klik hier om direct met Margriet te praten. Meer uitleg nodig? Klik dan hier.

Maryse de BruijneGetty Images

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden