null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Hersenstichting waarschuwt: ‘Let op effect coronavirus op hersenen’

De Hersenstichting roept artsen op om goed op het effect van het coronavirus op de hersenen te letten. In eerste instantie tast corona de longen van de patiënt aan, en dat kan leiden tot problemen met ademhalen en in het ergste geval tot longfalen. Dit zorgt voor een zuurstoftekort in de hersenen en veroorzaakt schade in de hersengebieden die aandacht, geheugen en planning regelen.

Daarnaast leidt lange tijd op de intensive care liggen waarschijnlijk ook tot meer hersenpatiënten.

Effect coronavirus op hersenen

Eerder bleek al dat bijna 60 procent van de ic-patienten hersenklachten heeft na ontslag. Denk hierbij aan geheugenproblemen, overprikkeling, gedragsverandering of extreme vermoeidheid. Tot slot zijn er ook aanwijzingen dat het coronavirus een virale hersenontsteking kan veroorzaken. Zo’n hersenontsteking kan blijvend hersenletsel veroorzaken. Behoorlijk serieuze effecten dus.

Lees ook: Waarom een corona-longontsteking erger is dan een gewone longontsteking

"Dit betekent dat de zorg een grote groep nieuwe hersenpatiënten kan verwachten", zegt Merel Heimens Visser, directeur van de Hersenstichting. "We roepen artsen op om scherp te zijn op deze gevolgen bij ex-coronapatiënten, zodat ze vroeg behandeld kunnen worden."

Test patiënten op hersenletsel

Paulien Goossen, revalidatiearts, vult aan: "Het is belangrijk dat artsen zich realiseren dat hersenletsel vaak niet duidelijk wordt tijdens een korte observatie. De Hersenstichting vindt dan ook dat alle patiënten die zijn opgenomen met Covid-19, met een korte objectieve test gescreend moeten worden op hersenletsel.”

Artikelen van margriet.nl gratis in je mailbox ontvangen?

Schrijf je in voor de gratis nieuwsbrief via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Nationale Zorggids, ZorgNu

Beeld | iStock

Carmen FelixGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden