Hersenmist door long covid of niet? Dít kunnen de andere oorzaken zijn
Heb je moeite met concentreren en vaak vergeetachtig? Dat zou wel eens op brain fog, oftewel hersenmist, kunnen wijzen. Dit is een van de symptomen bij long covid, maar hersenmist kent ook een boel andere oorzaken. We leggen het je uit.
En hoe ga je het beste met die hersenmist om?
Hersenmist door long covid
Vergeetachtig, meer moeite met focussen of sneller geprikkeld dan normaal? Misschien heb je wel te maken met brain fog. Deze term – ook wel hersenmist - horen we steeds vaker voorbijkomen, doordat het één van de symptomen van long covid is. Hoewel hier nog relatief weinig over bekend is, lijkt het er volgens James Giordano, hoogleraar neurologie en biochemie wel al op dat hersenmist door long covid veel intenser en soms ook langduriger is dan bij andere oorzaken. Aan Huffpost legt de hoogleraar uit dat het in dit geval hoogstwaarschijnlijk een gevolg is van directe en indirecte ontstekingseffecten in de hersenen. Mogelijk zou het coronavrius de cellen in en rond de hersenen infecteren, waardoor de hersenmist kan ontstaan.
In de meeste gevallen zal de brain fog na verloop van tijd vanzelf weer afnemen en uiteindelijk overgaan, maar er zijn ook mensen die inmiddels al twee jaar na hun corona-infectie nog steeds klachten hebben. Giordano adviseert om allereerst te erkennen wat voor impact dit op je dagelijks functioneren heeft. Daarnaast is het verstandig om contact op te nemen met de huisarts en zo specifiek mogelijk uit te leggen hoe de hersenmist voor jou voelt. De arts en/of een specialist kan zo een behandelplan op maat ontwikkelen om klachten te verminderen. Ook is het goed om fysiek actief te blijven en je hersenen te blijven trainen met lijstjes, aantekeningen en spelletjes. Ook voldoende rust, gezond eten en genoeg drinken kunnen helpen om je hersenen sneller te laten herstellen.
Andere oorzaak voor hersenmist dan long covid
Toch is long covid niet de enige aanleiding voor hersenmist. Er zijn namelijk meerdere oorzaken. We hebben een paar van de meest voorkomende op een rijtje gezet:
De overgang en andere hormonale veranderingen
Hersenmist behoort niet alleen tot een van de symptomen van long covid, maar kan ook wijzen op de overgang. Britse deskundigen waarschuwden al dat de twee diagnoses bij klachten als vergeetachtigheid, vermoeidheid en spierpijn nog wel eens door elkaar worden gehaald. In het geval van de overgang treden er een aantal cognitieve veranderingen op in het brein. Ook het gebrek aan een goede nachtrust – wat in de overgang vaak het geval is – kan volgens een onderzoek gepubliceerd in het tijdschrift Menopause van de North American Menopause Society de hersenmist verergeren. Daarnaast kan hersenmist ook door andere hormonale veranderingen dan de overgang optreden. Dit komt bijvoorbeeld ook voor tijdens een zwangerschap.
Heb je last van hersenmist door de overgang? Neem dan contact op met de huisarts en/of een specialist. Mogelijk kan een behandelmethode de overgangsklachten verminderen.
Slechte nachtrust
Een andere belangrijke oorzaak voor hersenmist is een slaapgebrek. Als je langdurig slecht slaapt kun je moeite krijgen met concentreren en vergeetachtig worden. Hierdoor voelt het alsof je hoofd vol watten zit. De oplossing? Verbeter je slaapkwaliteit. Probeer op vaste tijdstippen te slapen en op te staan, vermijd twee uur voor bedtijd beeldschermen en zorg voor voldoende ontspanning en een donkere slaapkamer. Helpt dat niet? Neem dan contact op met de huisarts of een specialist.
Uitdroging
Wanneer je niet genoeg drinkt, krijg je vaak last van hoofdpijn. Maar als je hersenen bij te weinig vocht uitdrogen, kun je ook te maken krijgen met verwardheid en hersenmist. Gelukkig is de oplossing in dit geval simpel: zorg dat je op een dag meer drinkt.
Stress
Chronische stress is om veel redenen niet goed voor je lichaam, maar heeft ook veel gevolgen voor je mentale gezondheid. Zo raken je hersenen sneller uitgeput, waardoor je je moeilijker kunt concentreren en je dingen sneller vergeet. Probeer daarom niet te lang met stress rond te blijven lopen en zorg voor genoeg ontspanning.
Niet genoeg koolhydraten
Wanneer je niet genoeg koolhydraten eet, kan er ook hersenmist ontstaan. Dit komt omdat je hersenen glucose (een soort koolhydraat) nodig hebben om goed te functioneren. Bij gebrek aan die brandstof kun je meer moeite hebben met focussen en vergeetachtiger zijn dan normaal. Zorg daarom dat je voldoende koolhydraten binnenkrijgt.
Te weinig vitamine B12
Je lichaam heeft om meerdere redenen vitamine B12 nodig. Heb je hier een tekort aan? Dan kun je last krijgen van neurologische symptomen, zoals verwardheid, geheugenproblemen, concentratiestoornissen, desoriëntatie, stemmingswisselingen, geïrriteerdheid, slapeloosheid en depressiviteit. Dit soort klachten hoeven niet altijd tegelijkertijd met andere symptomen, zoals bloedarmoede, te ontstaan, maar kunnen hier ook al jaren aan vooraf gaan. Je kunt bij de huisarts laten testen of je een tekort aan vitamine B12 hebt.
Chemobrein
Ook jaren na chemotherapie kun je nog last hebben van ‘chemobrein’. Dit is een zware en vaak hardnekkige vorm van hersenmist, omdat de prefrontale cortex is aangetast. Er is helaas nog geen behandeling voor chemobrein, maar factoren zoals stress kunnen de klachten wel erger maken.
Multiple sclerose (MS)
Multiple sclerose (MS) is een aandoening in de hersenen en het ruggenmerg. Hierdoor ontstaan er op allerlei plekken ontstekingen, waardoor de hersenen sommige functies niet meer goed kunnen uitvoeren. Hierdoor kun je allerlei klachten krijgen, zoals dubbelzien, niet goed kunnen praten en moeite hebben bij bewegen. Maar het gaat ook om klachten die vergelijkbaar zijn met de symptomen van hersenmist, namelijk: problemen met je geheugen en concentratie.
Hersenschudding
Ook een hersenschudding kan nog maanden of jaren later problemen in je hersenen veroorzaken, waaronder hersenmist. Het belangrijkste is daarom om altijd hulp te zoeken bij een hersenschudding en rust te houden. Heb je ernstige en langdurige klachten? Dan kan revalidatie ook een uitkomst bieden.
Bron | Huffpost, Plus Magazine, Gezondeten.nl, Stichting B12 tekort, Hersenstichting