Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Zó kun je je hersenen trainen om gelukkiger te zijn

hersenen-trainen-gelukkig-zijn-margriet.jpg

Wist je al dat je je hersenen kunt trainen om gelukkig te zijn? Het klinkt misschien makkelijker gezegd dan gedaan, maar wetenschappers hebben ontdekt dat je door elke dag een speciale oefening te doen, een stuk beter in je vel kan zitten.

Het is in ieder geval het proberen waard, toch?

Veerkracht

Volgens Shawn Achor, wetenschapper van Harvard University, is gelukkig zijn wetenschappelijk gezien een keuze. Uit zijn onderzoek blijkt dat je jezelf kunt leren om gelukkiger te zijn, onder alle omstandigheden. Daarvoor moet je vooral je veerkracht trainen: hoe meer veerkracht je hebt, hoe beter je er weer bovenop komt bij een tegenslag.

Nieuwe verbindingen

En om dat te trainen kun je dus een speciale work-out doen voor je hersenen. Je hersenen maken namelijk je hele leven door nieuwe verbindingen. Door je brein te trainen, kun je die nieuwe connecties vormen. Op de lange termijn kun je daarom een positievere mindset krijgen en dus gelukkiger zijn. Maar hóe?

Lees ook: Waarom het knuffelhormoon oxytocine zo belangrijk is

Twee minuten-work-out

Je hoeft niet uren aan de slag om je brein te trainen: slechts twee minuten per dag is al genoeg. Schrijf elke dag een positieve ervaring op, die je in de laatste 24 uur meegemaakt hebt. Dat hoeft niet meteen iets heel groots te zijn, sta ook stil bij kleine momenten. Noteer daarna drie dingen waar je dankbaar voor bent, en de reden waarom dit zo belangrijk is voor jou.

Voor de andere onderdelen van de work-out heb je iemand anders nodig. Start je dag met een compliment aan een familielid, collega of je partner. Bied vervolgens elke dag iemand hulp aan, en glimlach als je iemand tegenkomt. Klinkt allemaal niet heel ingewikkeld, toch? En toch zou het volgens de specialist je hersenen trainen om gelukkig te zijn.

Wetenschappelijk bewezen

Misschien klinkt het allemaal wel iets te makkelijk, maar ze zijn echt wetenschappelijk onderzocht. Elfduizend medewerkers van een ziekenhuis in New Orleans deden mee aan een test, en bleken na een half jaar echt een hoger geluksniveau te hebben.

Heb jij de nieuwste Margriet Fit & Gezond al?

Margriet Fit & Gezond 2020

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | Viva
Beeld | iStock

Ook interessant