Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Van oorzaak tot symptomen: dit wil je weten over een hersenbloeding

van-oorzaak-tot-symptomen-dit-wil-je-weten-over-een-hersenbloeding.jpg

Elk jaar worden zo’n 40.000 Nederlanders getroffen door een beroerte. 80 procent van hen heeft een herseninfarct, de overige 20 procent heeft een hersenbloeding. Aan welke symptomen herken je een hersenbloeding en hoe ontstaat deze?

Het belangrijkste om meteen te weten: bel bij een scheve mond, lamme arm en verwarde spraak altijd meteen alarmnummer 112. Dit kan namelijk wijzen op een hersenbloeding of herseninfarct, waarbij medische hulp essentieel is.

Beroerte

Als je van het ene op het andere moment moeite hebt praten, je spieren verzwakt zijn in je arm of been en je mond scheef hangt, is de kans groot dat je een beroerte hebt. Een beroerte is eigenlijk een verzamelnaam voor een herseninfarct en een hersenbloeding. Deze twee aandoeningen hebben dezelfde symptomen, maar ontstaan op een andere manier. Bij een herseninfarct raakt een van de slagaderen in de hersenen vernauwd of verstopt, waardoor er geen zuurstof in het brein komt. Bij een hersenbloeding is zo’n bloedvat gescheurd.

Een hersenbloeding

Door zo’n scheur in een bloedvat, kan er bloed in en rondom de hersenen stromen. Omdat er eigenlijk geen plek is voor dat bloed op die plekken, duwt dit een deel van het hersenweefsel weg. Dat raakt daardoor beschadigd, waardoor de symptomen ontstaan. Een hersenbloeding ontstaat meestal door zwakke plekken in de wand van het bloedvat. Die plekken ontstaan bijvoorbeeld door een te hoge bloeddruk of slagaderverkalking. Ook kan een zwakke plek in je aderen uitgroeien tot een aneurysma. Dat is een soort uitstulping in een bloedvat met een dunnere wand, waardoor deze snel scheuren.

Lees ook:
Bij deze aandoeningen stellen artsen vaak een verkeerde diagnose

Symptomen van hersenbloeding

We schreven het eerder al: er zijn eigenlijk geen duidelijke verschillen tussen de symptomen van een hersenbloeding en die van een herseninfarct. Het is heel belangrijk dat je de symptomen van deze aandoeningen snel herkent, zodat de behandeling zo snel mogelijk kan starten. Daarmee kan schade mogelijk beperkt worden. Om een beroerte snel te herkennen, let je op die dingen: de mond, de spraak en de arm. Vraag wanneer je denkt dat iemand een hersenbloeding of -infarct heeft, drie dingen:

  1. Vraag hem of haar te lachen of de tanden te laten zien, en let op of de mond scheef hangt.
  2. Laat iemand een paar zinnen zeggen en luister dan of de spraak in de war is, anders dan anders is of niet goed verstaanbaar is.
  3. Vraag hem of haar beide armen te strekken en de binnenkant van de armen naar boven te draaien. Kijk of dit lukt of dat een van de armen naar beneden zakt.

Merk je minimaal één van deze symptomen op, bel dan 112 of de spoedlijn van de huisarts. Andere symptomen van een hersenbloeding kunnen onder andere zijn: hevige hoofdpijn, duizeligheid, slikproblemen, verlies van het gezichtsvermogen, een ongewone smaak in de mond of tintelingen en gevoelloosheid in delen van het lichaam.

Diagnose en behandeling

We hebben al eerder benadrukt dat het heel belangrijk is dat er direct contact opgenomen wordt bij bovenstaande symptomen. Bij zowel een herseninfarct als een hersenbloeding moet namelijk meteen een behandeling gestart worden. Op die manier zijn de overlevingskansen het hoogst. Een hersenbloeding moet zo snel mogelijk goed behandeld worden, al is dat vaak lastig omdat de bloeding diep in de hersenen ligt. In de acute, actieve fase wordt de hersenbloeding vaak streng gemonitord. Ook worden er mogelijk medicijnen toegediend om vocht vanuit de hersenen af te drijven en om de bloeddruk te verlagen. Daarna onderzoeken specialisten of er mogelijkheden zijn voor een ingreep of operatie om een nieuwe bloeding te voorkomen.

Prognose na hersenbloeding

Hoe het gaat na een hersenbloeding, hangt van veel verschillende factoren af. De plaats van de bloeding heeft bijvoorbeeld veel invloed, net als de grootte en de onderliggende oorzaak. De plek en maat bepalen de ernst van de uitvalsverschijnselen en ook de kans op een (gedeeltelijk) herstel na een hersenbloeding. In welke mate iemand na een hersenbloeding weer volledig zal herstellen, is pas na maanden te zeggen. Sommige mensen knappen redelijk goed op, terwijl anderen ernstige handicaps hebben.

Nu in Margriet: Marijke (60) kreeg een hersenbloeding

M06, margriet 06

Ruim vijf jaar geleden kreeg Marijke Kooosterman een hersenbloeding. Ze hield er onder andere een taalstoornis aan over, waardoor ze niet meer goed op haar woorden kan komen. Benieuwd naar haar verhaal? Dat lees je in Margriet 06, die nu in de winkel ligt. Je kunt dit nummer ook hier online bestellen zonder verzendkosten.

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox?
Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.    

Bron | Hartstichting, Thuisarts, LUMC
Beeld | Getty Images

Ook interessant