Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Dit is wat je moet weten over de hartaandoening aortaklepstenose

aortaklepstenose.jpg

Maar liefst één op de acht ouderen lijdt aan een hartklepziekte. De meest voorkomende is aortaklepstenose. Wanneer deze aandoening tijdig wordt ontdekt is het goed te behandelen, maar wanneer de diagnose laat komt, kan dit ernstige gevolgen hebben.

Het is dus goed om te weten waar je deze aandoening aan kunt herkennen.

Minder functionerende klep

Aortaklepstenose is een aandoening waarbij de aortaklep vernauwd is. Deze vernauwing kan veroorzaakt worden door een aangeboren afwijking, maar ook het gevolg zijn van ouderdom. De aortaklep zit in de linkerhartkamer. Wanneer deze samentrekt, staat de aortaklep open zodat het bloed het lichaam in kan stromen. Bij een vernauwing gaat deze klep echter niet goed open. Dit zorgt ervoor dat het bloed minder goed door kan stromen. Hierdoor wordt de hartspier dikker en stijver en is het minder goed in staat om het bloed het lichaam rond te pompen, waardoor op lange termijn hartritmestoornissen en hartfalen kunnen ontstaan.

Symptomen niet direct duidelijk

De aandoening is niet altijd gelijk te herkennen. In veel gevallen zijn de symptomen pas merkbaar als de aortaklep al ernstig vernauwd is. De hartklepziekte is dan te herkennen door pijn op de borst tijdens inspanning. Andere symptomen zijn kortademigheid, vermoeidheid, opgezette voeten, onregelmatige hartslag, duizeligheid en flauwvallen. Wanneer je één van deze symptomen ervaart is het belangrijk om gelijk naar de huisarts te gaan. Deze kan de aandoening vrij makkelijk vaststellen door met een stethoscoop naar het hart te luisteren. Wanneer er sprake is van aortakletpstenose is er een ruis hoorbaar bij iedere hartslag. Dit geluid ontstaat doordat het bloed sneller door de kleinere opening van de aortaklep stroomt. De aandoening is verder via het gehoor te herkennen omdat er geen sluitingstoon van de klep hoorbaar is. Met een echo kan eventueel worden bepaald hoe ernstig de vernauwing is.

Goed te behandelen

Aortaklepstenose is in veel gevallen goed te behandelen. Hoe dit gebeurt, hangt af van de ernst van de vernauwing. Bij lichte tot milde aortaklepstenose is meestal geen directe behandeling nodig. Wel kan de arts medicijnen zoals bètablokkers, plasmiddelen of antistollingsmedicijnen voorschrijven, die ervoor zorgen dat de klachten wat afnemen. Wanneer er sprake blijkt van een ernstige vernauwing kan het zijn dat er een operatie nodig is. Daarbij wordt een klep opgerekt met een ballonnetje (ballondilatatie), via een operatie in de lies. Een andere mogelijkheid is dat de chirurg vastzittende klepbladen los snijdt of vervangt voor een kunstklep.

Lees ook
Dit is de voornaamste oorzaak van hartfalen op jonge leeftijd 

Bron| Gezondheidsnet
Beeld| iStock

Ook interessant