null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Herkenbaar? Waarom het zo lastig is om het bij één wijntje te houden

Hoe vaak laat je het, als je gezellig een drankje doet met vriendinnen, bij maar één wijntje? Ook al spreek je het geregeld met jezelf af, toch verbreek je die belofte waarschijnlijk net zo geregeld. Waarom is het zo lastig om te stoppen na dat eerste glas?

De boosdoener is de stof endorfine. Die wordt ook wel het gelukshormoon genoemd. Het komt onder andere vrij door een intieme vrijpartij en een pittige maaltijd, maar óók als je alcohol drinkt. Het stofje zorgt voor een gelukzalig gevoel en stimuleert bovendien de aanmaak van dopamine, beter bekend als het beloningshormoon. Hoe meer wijntjes je heb gehad, hoe meer 'gelukkige' stoffen er vrijkomen. En – je raadt het al – hoe meer je dus wilt drinken.

Minder controle

Niet alleen je hormonen, ook je hersenen kunnen roet in het eten gooien als je het bij één wijntje wilt houden. "Alcohol verdooft je brein van achteren naar voren. Je zelfcontrole wordt als eerste verdoofd, je waakzaamheid verdwijnt," legt Anne Pek van Psychologie Magazine uit aan Metronieuws.

Helaas echt niet gezond

Hoewel er soms wordt gezegd dat één glas wijn per dag goed voor je zou zijn, is dat wetenschappelijk gezien (helaas) niet bewezen. Al een aantal jaar op rij adviseert de Gezondheidsraad om geen alcohol te drinken, of in ieder geval niet meer dan één glas per dag. Zij hanteren dat ene glas per dag als absoluut maximum. Waarom? Omdat alcohol veel schade toebrengt aan de gezondheid. En nog lang niet iedereen is daar even goed van op de hoogte. "Mensen weten dat het slecht is voor de lever en de hersenen. Maar dat alcohol ook een verhoogd risico op kanker en hartziekten geeft, is veel minder bekend," aldus Eva Ehrlich van het Trimbos Instituut. "Ze denken ook nogal eens dat wijn goed is, het zou minder ongezond zijn dan bier of sterke drank. Mensen geloven vaak wat ze willen geloven. Als je dat ene glas wilt drinken, moet je dat vooral doen. Als je maar niet denkt dat het gezond is."

Afspraak met jezelf

Wil je minderen met alcohol drinken en het écht vaker bij dat ene wijntje houden? Maak dan strenge afspraken met jezelf en houd je daar ook aan. Beloon jezelf liever met iets anders als je doordeweeks geen druppel hebt gedronken. Wat dacht je bijvoorbeeld van een lekker stukje chocolade?

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bronnen | metronieuws.nl, hln.be

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden