Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoe herken je een koffieverslaving, en hoe gevaarlijk is het?

hoe-herken-je-een-koffieverslaving-en-hoe-gevaarlijk-is-het.jpg

Word jij in de ochtend pas écht wakker na je eerste kop koffie? Je bent niet de enige: Nederlanders drinken gemiddeld zo’n 142 liter koffie per jaar, wat het ’t meest gedronken drankje maakt. Maar pas op, want je liefde voor koffie kan zomaar doorslaan in een koffieverslaving.

En dat kan weer leiden tot allerlei gezondheidsklachten.

Koffieverslaving of cafeïneverslaving?

Koffieverslaving is eigenlijk niet de juiste benaming: het gaat hier om een cafeïneverslaving. Want cafeïne is het verslavende stofje dat de meeste mensen zo gek op koffie maakt. Het zit bijvoorbeeld ook in (zwarte) thee, chocolade en cola, en daar kun je dus óók verslaafd aan raken. Maar hoe weet je of je koffie gewoon lekker vind, of dat je er afhankelijk van bent geworden?

Symptomen

De symptomen van een koffieverslaving komen overeen met die van andere verslavingen: je voelt je rusteloos, geïrriteerd of vermoeid wanneer je langere tijd geen koffie drinkt. Het komt bijvoorbeeld veel voor dat iemand op zijn werk veel koffie drinkt uit gewoonte, en daardoor in het weekend ineens last krijgt van hoofdpijn. Je lichaam vraagt dan om cafeïne. Vaak raak je op deze manier afhankelijk van koffie wanneer je meer dan drie koppen per dag drinkt.

Mogelijke gevaren

Een koffieverslaving is redelijk onschuldig, omdat je er niet, zoals bij andere verslavingen, steeds meer van nodig hebt om het effect van cafeïne te voelen. Maar toch kan er bij overmatige consumptie gezondheidsklachten ontstaan. Koffie (of nouja, cafeïne) versnelt de hartslag en verwijdt de bloedvaten. Hierdoor wordt je bloeddruk verhoogd én maak je meer van het stresshormoon epinephrine aan. Daarom werkt koffie zo goed om je alert en wakker te houden, maar voor je lichaam is het vermoeiend en schadelijk om langdurig onder stress te staan.

Afkicken van een koffieverslaving

Het is daarom verstandig om niet meer dan drie koppen koffie per dag te drinken. Mensen met hartklachten kunnen koffie beter helemaal vermijden om geen onnodig risico te nemen. Merk je dat je op dagen dat je minder of geen koffie drinkt, last krijgt van ontwenningsverschijnselen? Dan is de kans groot dat je een koffieverslaving hebt. Dan zijn er een aantal dingen die je kunt doen om van deze verslaving af te komen:

  • Ga langzaam over op cafeïnevrije koffie. Zo kun je gewoon koffie blijven drinken, maar word je steeds minder afhankelijk van cafeïne.
  • Drink in plaats van meerdere koppen koffie, gewoon één kopje. Die tweede is waarschijnlijk pure gewoonte en kun je dus laten staan.
  • Zoek een alternatief voor koffie, zoals groente thee of een andere theesoort die geen cafeïne bevat. Nog steeds dat gezellige momentje, maar niet de nadelen.

Yeah, Margriet.nl is genomineerd voor Website van het Jaar 2020!
Help jij ons winnen? Stem dan snel

Bron | Jellinek.nl, Mens-en-gezondheid.infonu.nl
Beeld | iStock

Ook interessant