null Beeld

Herken de 7 alarmsignalen van een blindedarmontsteking

Bij gewone buikpijn of hevige menstruatiepijn kan een warme kruik misschien nog helpen. Maar bij een blindedarmontsteking waarschuwt je lichaam je op deze zeven manieren dat het écht mis is.

Een belangrijk verschil tussen gewone buik- of menstruatiepijn en een blindedarmontsteking is dat die laatste acuut ontstaat en extreem pijnlijk is. Er wordt dan ook vaak gesproken van een ‘acute blindedarmontsteking’, ook wel appendicitis genoemd. Dit doet zó ontzettend zeer dat je onmiddellijk weet dat het foute boel is. Veel patiënten omschrijven de pijn als iets wat ze nooit eerder hebben ervaren.

Symptomen van blindedarmontsteking

Hoe ernstig de symptomen van een blindedarmontsteking zijn verschilt, net als de volgorde waarom de klachten ontstaan. Deze zeven alarmsignalen zijn karakteristiek voor een (acute) blindedarmontsteking.

  1. Hevige, vaak plotselinge buikpijn die rondom de navel begint.*
  2. De pijn zakt af naar rechts in je onderbuik (meestal na een paar uur)
  3. De pijn wordt steeds erger (meestal binnen enkele uren)
  4. De heftige klachten voelen als iets wat je nooit eerder hebt ervaren
  5. Het aanraken en loslaten van je buik doet zeer. Ook diep inademen, hoesten of andere schokkende bewegingen (bijvoorbeeld tijdens de autorit naar het ziekenhuis) veroorzaken scherpe pijnscheuten
  6. Je hebt lichte verhoging (meestal niet hoger dan 39 graden Celsius). Heb je wel hoge koorts? Dan kan het zo zijn dat de blindedarmontsteking al in een verder gevorderd stadium is en kan er sprake zijn van een darmperforatie.
  7. De pijn kan gepaard gaan met verminderde eetlust, misselijkheid, constipatie en/of overgeven (een gevoel van algehele malaise)

*Soms begint de buikpijn een paar dagen van tevoren; dit voelt als vage buikklachten die geleidelijk steeds erger worden. Ook kan iemand al een paar dagen last hebben van een onduidelijk, 'ziekig' gevoel.

Behandeling van blindedarmontsteking

Een ontstoken blindedarm gaat niet vanzelf over en moet zo snel mogelijk operatief worden verwijderd. Dit gebeurt onder narcose en tegenwoordig bijna altijd door middel van een kijkoperatie. Het is heel belangrijk dat er bij deze aandoening snel ingegrepen wordt. Als een blindedarmontsteking niet tijdig wordt behandeld, kan de blindedarm openbarsten. Hierdoor komt de inhoud van de darm in de buikholte terecht, wat weer een buikvliesontsteking tot gevolg kan hebben – een ernstige en zeer pijnlijke aandoening die in de hele buik voelbaar is.

Verwarrend

Eigenlijk is de term ‘blindedarmontsteking’ wat verwarrend. In werkelijkheid is namelijk niet de blinde darm (een doodlopend ‘zijstraatje’ aan het begin van de dikke darm), maar het wormvormig aanhangsel ontstoken. Dit aanhangsel wordt ook wel appendix genoemd, de Latijnse naam voor ‘aanhangsel’. Bij een operatie wordt meestal alleen de appendix verwijderd, de rest van de blindedarm blijft wanneer mogelijk intact.

Ontstoken eierstokken?

Hoewel karakteristiek voor een blindedarmontsteking, worden dezelfde klachten bij vrouwen ook vaak veroorzaakt door urineweginfecties, diverticulitis, een ontsteking aan de eierstokken of uitzonderlijke menstruatiepijn. Dit is niet altijd goed vast te stellen. Volgens deze patiëntenfolder van het Catharina Ziekenhuis in Eindhoven kan een blindedarmontsteking bij vrouwen in de vruchtbare leeftijd maar in iets meer dan de helft van de gevallen vóór een operatie worden vastgesteld.

Soms hoor je dus pas ná een (kijk)operatie wat er daadwerkelijk aan de hand is geweest. Bij mannen is de diagnose blindedarmontsteking vaak een stuk gemakkelijker te stellen; de kans dat er bij hen tijdens de operatie een andere oorzaak voor de klachten gevonden wordt is kleiner dan 10 procent.

Kijk voor meer informatie over de blindedarm en blindedarmontsteking op de website van de Maag Lever Darm Stichting.

null Beeld

Bron | Trouw, Maag Lever Darm Stichting, National Institute of Diabetes and Digestive and Kidney Diseases, gezondheid.be

Beeld | iStock

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden