null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Helpt white noise echt om beter te slapen?

Het achtergrondgeluid van elektrische apparaten in je huis is voor veel mensen een grote irritatiebron, maar het kan ook voordelen opleveren. Steeds meer slaapexperts beweren namelijk dat de zogeheten white noise voor een betere nachtrust kan zorgen.

Er zijn inmiddels zelfs machines te koop die het geluid nabootsen.

White noise: wat is dat?

Van bepaalde voedingsstoffen vermijden tot mindfulness en van een verzwaringsdeken tot een vaste avondroutine: wie een slechte nachtrust ervaart, heeft waarschijnlijk al deze tips al eens geprobeerd om beter te slapen. Maar heb je ook al eens van white noise gehoord? Met deze term wordt een monotoom achtergrondgeluid bedoeld, wat bijvoorbeeld door elektrische apparaten in je huis kan worden veroorzaakt. Het is een geluid dat we met het blote oor bijna niet waarnemen, maar toch horen we het onbewust wel. En dat geluid zou een betere nachtrust bevorderen: oorspronkelijk werd white noise vooral door ouders met kleine kinderen die moeilijk slapen gebruikt, maar inmiddels zijn slaapexperts er ook van overtuigd dat volwassenen er een betere nachtrust door krijgen. Het zou zelfs zo veel voordelen opleveren, dat er inmiddels heuse machines zijn ontwikkeld die het geluid nabootsen.

Zo helpt white noise je beter slapen

Hoe het werkt? GezondNu voelde slaapcoach Irma Leijten aan de tand, die het verschijnsel bij baby’s vergelijkt met de situatie in de baarmoeder. “De gedachte erachter is dat baby’s gewend zijn aan geluiden toen ze nog in de baarmoeder zaten; het geruis van bloed, darmgeluiden, etc. Slapen in een kamer zonder geluiden zou daardoor alleen en onveilig kunnen voelen. Geluid op de achtergrond kan dat gevoel van veiligheid vergroten,” aldus Leijten. Hoewel er nog maar weinig wetenschappelijk onderzoek is gedaan naar het verband tussen white noise en beter slapen bij volwassenen, gaat het volgens slaapexpert Annelies Smolders vooral om de afleiding die het geluid biedt. “Je focust je op het monotone geluid, en dat werkt afleidend. Je zit niet langer te piekeren of te denken: ‘Oh nee, nog maar vijf uur en ik moet alweer opstaan!’,” zo vertelt ze aan HLN.

Nadelen white noise

Hoewel white noise erg positief klinkt, kleven er volgens Leijten ook nadelen aan. Je zou er bijvoorbeeld te afhankelijk van worden, waardoor je niet meer normaal in slaap kunt vallen wanneer je de machine niet binnen handbereik hebt. En ook voor je gehoor zou het gevaarlijk kunnen zijn: sommige machines maken zo veel lawaai dat het aantal decibellen hoog kan oplopen. Luister je een volle nacht van acht uur naar dit geluid, dan kan dit in beschadiging aan je trommelvlies resulteren. Oppassen dus!

Bron | GezondNu, Sleep Foundation, HLN

Leonie CollombonGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden