Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hoestbui? Deze zoete delicatesse helpt beter dan hoestdrank

hoesten.jpg

Vergeet dure hoestdrankjes en -pastilles. Bij hoest kun je beter op iets heel ánders zuigen, zo blijkt uit Europees onderzoek. Onze collega probeerde het ook uit en het lijkt te werken.

Professor Alyn Morice is er nu echt van overtuigd: chocolade helpt tegen hoest. De hoestexpert van de International Society for the Study of Cough in het Britse Yorkshire verwijst hiervoor naar de nieuwste testresultaten van een Europese studie, die over enkele maanden worden gepubliceerd. Hiervoor werden de effecten van standaard hoestmiddeltjes vergeleken met die van een nieuw medicijn dat cacao bevat. En wat bleek: binnen twee dagen hadden de patiënten die het cacaomedicijn kregen veel minder last van hoestbuien dan de andere deelnemers. “Het bewijs staat als een huis,” jubelt de professor in de Daily Mail.

Beschermend laagje

Morice vermoedt dat chocolade hoestremmend werkt, omdat het plakkeriger en stroperiger is dan standaard hoestmedicijnen, zo legt hij uit aan de Britse krant. Hierdoor vormt het een soort laagje in je keel dat de zenuwuiteinden beschermt tegen vervelende hoestprikkels.

Zenuwremmer

Op zich heeft honing dezelfde werking, maar de hoestprofessor denkt dat cacao ook echt iets met die zenuwuiteinden zélf doet, waardoor ze minder gevoelig worden voor hoestprikkels. Eerder onderzoek van het National Heart and Lung Institute in Londen toonde ook al aan dat theobromine – een stof die van nature in cacao en chocolade voorkomt – bepaalde zenuwen blokkeert, waardoor de hoestreflex stopt.

En chocolademelk dan?

Chocolademelk drinken is volgens Morice minder effectief. Het eten van een stukje pure chocolade werkt beter. “Maar het is pas écht effectief in combinatie met de andere ingrediënten in medicijnen die cacao bevatten,” aldus de onderzoeker.

 

Ook interessant