Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helpt moederkruid tegen migraine?

migraine.jpg

Onze betovergrootmoeders waren ervan overtuigd: als je last hebt van migraine, moet je moederkruid nemen. Maar werkt het echt?

Volgens gezondheidsjournalist Stan van Eck wel. Hij verzamelde jarenlang recepten voor hulpmiddeltjes tegen allerlei kwalen en schreef Grootmoeders tips, een boek vol huis-, tuin- en keukenoplossingen voor wie zich niet lekker voelt.

Goed voor de bloedvaten

Een van die tips is dat moederkruid migraine en menstruatiekrampen kan verlichten. Het zou een gunstige invloed hebben op de bloedvaten in het hoofd. Volgens Van Eck helpt twee keer per dag een half kopje moederkruidthee tegen menstruatiekrampen.

De hoogleraar: ‘Wees voorzichtig’

Dat gelooft Adam Cohen, hoogleraar klinische farmacologie in Leiden, niet. Moederkruid bevat volgens de hoogleraar allerlei stoffen, maar van geen enkele is hem bekend dat die effect heeft op migraine, zo laat hij de krant Trouw weten. Wel is voorzichtigheid met kruiden geboden. Cohen: “Van stoffen uit planten weten we inmiddels hoe ontzettend weinig ervan nodig is om er geneeskundige kracht uit te halen. Als je de dosering ook maar iets overschrijdt, word je heel ziek. Ik vermoed dat een beetje thee weinig problemen geeft, maar ik zou het daarbij houden en er niet te veel van verwachten, ondanks de mooie naam.”

‘Meeste middeltjes doen niks’

Overigens doen de meeste huismiddeltjes volgens Cohen niks. “Maar dat geldt net zo goed voor de meeste smeerseltjes, pillen en drankjes die bij de drogist en apotheek liggen, die het onmogelijke claimen en waar we ontzettend veel geld voor betalen. De effectiviteit van die producten is evenmin bewezen.”

Kwestie van proberen

Kortom: probeer het gewoon uit, dat moederkruid. Wellicht heb je er baat bij. Maar houd het bij de aanbevolen dosering. Moederkruidthee is niet verkrijgbaar in de gewone supermarkt en ook niet in elke reformwinkel. Op internet kun je het kruid wel los in gedroogde vorm kopen.

Meer tips uit de oude doos

Griep? 5 tips uit grootmoeders tijd

Grootmoeders tips voor een goed figuur

Kwaaltjes aanpakken vanuit je keukenkast

Ook interessant