Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helpt koffie nou wel of niet tegen hoofdpijn?

pretty-woman-at-the-cafe.jpg

Koffie tegen hoofdpijn. Er zijn genoeg mensen die geloven dat een sterke bak wonderen doet. Ben jij zo iemand? Dan hebben we helaas slecht nieuws voor je: het kan namelijk zo zijn dat je je hoofdpijn alleen maar erger maakt door meteen naar koffie te grijpen.

Maar zoals met alles, verschillen de effecten van cafeïne per persoon. En het hangt er natuurlijk ook vanaf waardoor je hoofdpijn wordt veroorzaakt…

Wanneer koffie wél helpt

Migraine is een vorm van hoofdpijn waarbij de bloedvaten in de hersenen verwijden, iets wat ook wel bekend staat als vasodilatatie. Door de plotselinge bloedtoevoer naar de hersenen krijg je last van een kloppende hoofdpijn. Waarom dit gebeurt, is nog steeds niet bekend. Heb je last van migraine? Dan zou koffie weleens de symptomen kunnen helpen bestrijden. Cafeïne zorgt ervoor dat je bloedvaten samentrekken, waardoor de zwelling van de bloedvaten vermindert.

Ontspannen spieren

Komt de hoofdpijn voort uit gespannen spieren? Ook dan kan koffie helpen, omdat cafeïne de spieren helpt ontspannen. Maar: een teveel aan cafeïne kan je spieren juist weer gespannen maken, waardoor je alleen maar meer hoofdpijn krijgt. Drink koffie dus met mate. Wat de ideale dosis is, verschilt per persoon. Sommige mensen zijn nu eenmaal gevoeliger voor cafeïne dan anderen. Voor veel mensen zullen één of twee kopjes per dag voldoende zijn om de effecten ervan te voelen.

Soms wel, soms niet

De oorzaak van de hoofdpijn speelt dus een grote rol. Bij oorzaken als stress zal koffie waarschijnlijk niet helpen (hoogstens als ritueel of omdat je zelf gelooft dat je hoofdpijn erdoor vermindert). En bij mensen die gevoelig zijn voor cafeïne, zal het drinken van koffie juist alleen maar averechts werken. Ook als ze bijvoorbeeld last hebben van migraine of andere vormen van ernstige hoofdpijn.

Toch kan koffie een goede, natuurlijke oplossing zijn tegen hoofdpijn als je niet altijd naar pijnstillers wilt grijpen. Het is in elk geval beter dan frisdrank of energiedrankjes, waar ook cafeïne in zit. Daar zitten namelijk ook veel chemicaliën en suiker in, die je gezondheid zeker niet ten goede komen.

Oplossing tegen hoofdpijn

De beste remedie tegen hoofdpijn is voor iedereen verschillend. Voor sommige mensen werken een dutje en een pijnstiller het best, terwijl voor anderen een koud washandje op hun voorhoofd wonderen doet. Alcohol, nicotine, telefoons, computers, veel licht en zware maaltijden kun je het best vermijden als je last hebt van hoofdpijn. Het allerbelangrijkste is om de oorzaak van de pijn te achterhalen en die te verhelpen.

Bron | Huffington Post
Beeld | iStock

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Ook interessant