null Beeld

Helpt kippensoep of grog écht als je griep hebt?

Kippensoep wordt weleens Joodse penicilline genoemd vanwege de helende werking die de soep zou hebben bij griep. Is dit echt waar? en hoe helpt grog? We vroegen het arts en onderzoeker Remco Kuipers.

Kippensoep?

“ Er is bij mensen nooit wetenschappelijk onderzocht of aangetoond dat kippensoep je immuunsysteem zou boosten. Griep is een virus,” zegt arts Remko Kuipers. “Om van een virus af te komen zijn drie dingen belangrijk: rust, vochtinname en koorts. Wat dat betreft is het prima om een kom kippensoep te nemen, want al die dingen bereik je ermee: je zit er rustig voor aan tafel, het is vloeistof en het zorgt voor een hogere lichaamstemperatuur.”

Toch lekker doen dus!

En grog?

“Het is een oude wijsheid: neem een grog tegen griep. Van oorsprong is grog een drankje van heet water en rum. Tegenwoordig doen we er vaak ook citroensap en kaneel in. Het zou je sneller van je griep af helpen. Hoe ingebakken deze wijsheid ook is, er is nooit wetenschappelijk onderzoek naar gedaan en dus ook geen enkel bewijs voor geleverd. Maar citroensap levert toch vitamine C? Klopt, maar ook het feit dat je vitamine C moet nemen bij griep is een fabeltje. Alleen na een heel zware inspanning, zoals het lopen van een marathon, doet vitamine C iets voor ons herstel. Alcohol is bij griep al helemaal geen goed idee, het is vochtafdrijvend en het onderdrukt ons immuunsysteem.”

Het borreltje wellicht dus even laten.

null Beeld

Dit en nog veel meer tips lees je in het artikel 'Kun je je gezond eten?' in Margriet 07. Nu online te bestellen.

Redactie Margriet

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden