null Beeld

Helpt kippensoep nou echt bij griep?

Hátsjie! Het is hartje winter en de griepepidemie in Nederland is weer losgebarsten. Heb jij ook last van een loopneus, schorre stem en verstopte bijholtes? Maak dan eens een pannetje (verse) kippensoep. Uit Amerikaans onderzoek blijkt namelijk dat dit huis-tuin-en-keukenmiddel echt een helende werking kan hebben.

Amerikaanse longartsen publiceerden 35 jaar geleden in het vakblad Chest een studie waarvoor vijftien gezonde vrijwilligers heet water of kippensoep moesten opslurpen. Vervolgens werd gemeten hoe vrij ze daarna door hun neus konden ademen. Proefpersonen die de soep hadden gegeten, bleken iets meer ademruimte te hebben. Dat zou volgens de onderzoekers te maken hebben met een bepaalde aromatische component in de soep.

Geen kippensoep? Dan heet water!

Wat opviel, was dat het verschil met de personen die alleen heet water hadden genomen, heel gering bleek. Vermoedelijk is vooral de warme waterdamp die opstijgt boven de soepkom verantwoordelijk voor het effect op het neusslijmvlies. Het effect is vergelijkbaar met de uitwerking van stomen boven een bak heet water.

Ontstekingsremmende werking

In een tweede onderzoek in hetzelfde vakblad testte Stephen Rennard, hoogleraar geneeskunde aan de universiteit van Nebraska, de kippensoep die zijn vrouw altijd opdient aan grieperige gezinsleden. In het lab liet hij de soep via een speciale techniek los op het bloed van gezonde vrijwilligers en zo ontdekte hij dat kippensoep een ontstekingsremmende werking heeft. De soep vertraagt de bewegingen van neutrofielen, een type witte bloedcellen dat wordt aangetrokken na een infectie. Die zouden deels verantwoordelijk zijn voor klassieke verkoudheidssymptomen zoals een snotterige neus. Hoe minder van die cellen in keel en neus, hoe beter we ons dus voelen, aldus Rennard.

Kippensoep uit blik

Het recept voor de kippensoep van mevrouw Rennard staat nog steeds op de website van de universiteit. Overigens vond de hoogleraar hetzelfde effect bij dertien soorten soep in blik. Het is dus onduidelijk welke ingrediënten een rol spelen. Rennard vermoedt dat het gaat om een samenhang tussen de kip en de vele groenten in de soep.

Bron: de Volkskrant

Beeld: iStock

Redactie Margriet
Meer over

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden