Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Helpt het om warme melk te drinken voor het slapengaan?

melkdrinken.jpg

Je hoort vaak dat warme melk kan helpen om sneller in slaap te vallen. Klopt dat?

Grootmoeders recept voor een beker warme melk voor het slapengaan is nog zo gek niet. In melk zit namelijk het stofje tryptofaan, dat wordt omgezet in serotonine. Dit stofje heeft niet alleen invloed op hoe je je voelt, het zorgt ook voor de aanmaak van het slaaphormoon melatonine!

Vooral in zuivel

Ons lichaam kan tryptofaan niet zelf aanmaken. We kunnen het dus alleen via voeding binnenkrijgen. Gelukkig komt dit belangrijke stofje in de meeste eiwitrijke voeding voor, zoals sojabonen, vlees, vis en in zonnebloempitten. In witte rijst en bananen zit ook een heel klein beetje. “Maar met name voor de eiwitrijke variant in melk, kwark en andere zuivelproducten zijn gunstige effecten op slaapgedrag beschreven,” licht een woordvoerder van het Voedingscentrum toe. “Mensen die het ’s avonds hadden ingenomen, werden de volgende ochtend ook alerter wakker, mogelijk doordat ze beter hadden geslapen.”

Niet bewezen

Toch kunnen we niet concluderen dat een glas warme melk de nachtrust bevordert. “Het betrof voornamelijk experimenteel onderzoek bij kleine groepen.” In 2011 heeft ook de Europese Voedselveiligheid Autoriteit EFSA het stofje bestudeerd en vastgesteld dat er geen direct verband lijkt te bestaan tussen tryptofaan en een goede nachtrust.

De een gevoeliger dan de ander

“Maar dat wil natuurlijk niet zeggen dat je het niet kunt proberen,” relativeert de woordvoerder. Wie weet, val jij wel sneller in slaap na een glas melk of een schaaltje kwark. De woordvoerder zou voor het slagengaan overigens eerder melk aanbevelen, want ‘dat kun je lekker opwarmen’.

Kun je nog steeds de slaap niet vatten? Met deze slaaptips, hoe voor de hand liggend soms ook, zijn de meeste mensen echt sneller in dromenland.

Bron | Natuur Diëtisten Nederland, Wikipedia

Ook goed om te weten

Melatonine slikken bij slaapproblemen? Dit zijn de voor- en nadelen 

Slechte slaper? Schrap deze voeding eens van je menu

Top 5 oorzaken die je uit je slaap houden

Ook interessant