De invloed van voeding op dementie. Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Helpt een gezond (mediterraan) dieet bij dementie? Zó zit dat

Als je gezond eet, verklein je daarmee de kans op dementie. Tegenvaller: die invloed blijkt wellicht niet zo groot als altijd gedacht werd. Bij een groots en langdurig Zweeds onderzoek werd geen samenhang gevonden tussen dementie en gezonde (mediterrane) voeding.

Twintig jaar lang werd door Zweedse onderzoekers gekeken naar het verband tussen gezonde voeding en de kans op dementie. Hierbij werden zowel een traditioneel als een mediterraans dieet meegenomen. Uit dit onderzoek blijkt dat gezonde voeding er niet voor zorgt dat je de kans op dementie verkleint. Het gezondste eetpatroon is het mediterrane dieet. Daarbij krijg je vooral veel groente, fruit en peulvruchten binnen. Verder eet je veel gezonde vetten zoals vis, olijfolie en noten. Zuivel, vlees en verzadigde vetten eet je niet of nauwelijks.

Verband tussen dementie en gezonde voeding: het meditterane dieet

“Hoewel onze studie een link tussen een dieet en de kans op dementie niet helemaal uitsluit, vonden we geen enkel verband in ons onderzoek,” zegt onderzoeker Isabelle Glans van de Zweedse Lund University.

Het Zweedse onderzoek nam 28.000 personen mee die gemiddeld 58 jaar oud waren. De deelnemers hadden geen dementie toen het onderzoek begon. Twintig jaar lang werden zij gevolgd. Tijdens dit onderzoek moesten ze een week lang bijhouden wat ze aten. Ook kregen zij een uitgebreide lijst met vragen over hun eetpatroon. Verder werd elke deelnemer geïnterviewd. Na twintig jaar onderzoek hadden 2000 deelnemers dementie. Dat is ongeveer zeven procent.

De Zweedse onderzoekers willen wel een kanttekening plaatsen bij de conclusie dat gezond eten geen enkele invloed zou hebben op dementie. Het kan namelijk zo zijn dat de deelnemers hun eetpatroon en leefgewoonten niet correct hebben doorgegeven. Ook is er het risico dat deelnemers hun voedingspatroon later hebben aangepast. Daarom vindt Glans dat er meer onderzoek nodig is om deze uitspraken heel stellig te doen.

Levensstijl om dementie te voorkomen

Volgens onderzoeker Nils Peters van de Zwitserse universiteit van Basel heeft een gezond voedingspatroon wél invloed op het ontstaan van dementie. “Het dieet op zichzelf heeft wellicht niet een sterk genoeg effect op geheugen en denkvermogen, maar een gezond dieet kan nog steeds goed zijn in combinatie met andere leefstijlfactoren om het risico op dementie te verminderen.”

Daarbij kun je denken aan sporten (dat mag ook wandelen of een rustigere vorm van beweging zijn), stoppen met roken, niet teveel alcohol drinken en een hoge bloeddruk voorkomen. Daarbij zijn beweging en een gezonde bloeddruk het belangrijkst.

Bron| SCIENTIAS

Saskia WinkensGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden