Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Help je kind met afvallen

afvallenkinderen-jpg.jpg

Een streng dieet voor kinderen met overgewicht is zinloos. Help kinderen met afvallen en leer ze hoe ze gezond eten, lekker bewegen en positief blijven. 

Heeft je eigen kind te kampen met overgewicht, dan is de belangrijkste tip: geef zelf het goede voorbeeld. Als je kind ziet dat jij veel sport en gezond eet, dan pikt hij dat gemakkelijk op. Dit geeft een goede basis om samen aan zijn of haar gewicht te werken.

Verantwoord eten
Afvallen begint met verantwoord eten. Het is niet verstandig om met een doe-het-zelfdieet aan de slag te gaan. Schakel liever een diëtiste in. Kinderen in de groei hebben voedingsstoffen nodig. Een diëtist weet wat je kind nodig heeft om gezond te blijven en wat hij beter kan laten staan. Andere tips zijn:

– Maak het dieet leuk. Een aangepast eetpatroon kan wat onrust met zich meebrengen. Laat broertjes en zusjes ook meedoen waardoor het dieet een vaste plek krijgt in het gezin.
– Beperk het aantal snoepmomenten.
– Zorg voor een goed ontbijt.
– Stimuleer kinderen om zakgeld niet aan snoep uit te geven. Bedenk alternatieven, zoals sparen voor speelgoed.
– Beloon niet met snoep. Zoek een andere manier, zoals het sparen met stempels voor speelgoed.
– Bepaal zelf welke (gezonde) etenswaren je in huis haalt. Laat je kind vervolgens zelf kiezen wat hij wel of niet wil eten. Zo stimuleer je je kind om zelf verantwoordelijkheid te nemen.

Meer bewegen
Je kind aansporen tot meer beweging is misschien gemakkelijker gezegd dan gedaan. Toch kun je meer bewegen stimuleren zonder dat je kind het merkt. Bouw het langzaam op. Door creatief met bewegen om te gaan, kun je van een obstakel een uitdaging maken. Enkele tips:

– Maak afspraken over de hoeveelheid tijd dat je kind televisie kijkt of achter de computer zit.
– Zoek samen een leuke sport uit.
– Pak de fiets. Lopen kan voor kinderen met overgewicht erg vermoeiend zijn. De fiets is dan een goed alternatief.
– Bezoek een dierentuin, speeltuin, pretpark of zwembad. Hier beweegt een kind onbewust met heel veel plezier.

Positieve houding
Overgewicht kan kinderen onzeker maken. Enkele tips om op een positieve manier met afvallen bezig te zijn:

– Stel haalbare doelen. Onmogelijke doelen leiden keer op keer weer tot teleurstellingen.
– Accepteer je kind zoals het is. Het is voor een kind belangrijk dat hij weet, voelt en hoort dat je van hem houdt, ongeacht zijn gewicht.
– Geef je kind zekerheid mee. Wist je dat de vervelendste opmerkingen vaak in het gezin worden geplaatst? Waak hiervoor.
– Benadruk vooruitgang. Voorkom een sfeer van beschuldigen en verbieden. Laat liever zien wat er al wel gelukt is, zodat je kind positief omgaat met gemaakte afspraken.
– Ga pesten tegen. Heb je het gevoel dat je kind gepest wordt? Informeer bij de school wat zij hier tegen doen. Scholen kunnen gebruik maken van de GGD leskist “pesten”.
– Overweeg een kinderpsycholoog. Deze kan het zelfbeeld van je kind verbeteren.

Is mijn kind te dik?
Weet je niet of je kind te dik is of wil je zelf het BMI van je zoon of dochter bepalen? Kijk dan op de website van het Voedingscentrum.

Bron: DokterDokter

Ook interessant