Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Help! De bedwants is weer terug!

bed.png

Bedwantsen zijn niet alleen een nachtmerrie voor hoteleigenaars – de kans dat de bloedzuigende beestjes ook in jouw bed belanden, is de laatste twintig jaar steeds groter geworden! Zo merk je of je ze hebt, en dit kun je doen om ze buiten de deur te houden.

Bedwantsen, of bedluizen, zijn gewoon met het blote oog te zien en voeden zich met het bloed van mensen en huisdieren. Ze verstoppen zich in kleine kiertjes in en rond het bed, wachten tot we slapen en komen dan tevoorschijn om ons bloed te zuigen. De kans dat ze hierbij enge ziektes overbrengen is vrijwel nihil, maar je krijgt er wel rode, jeukende bulten van die vergelijkbaar zijn met muggenbeten.

Steeds moeilijker te bestrijden

Doordat we steeds hygiënischer zijn gaan leven, kwamen bedluizen in het westen nog nauwelijks voor. Maar de laatste twintig jaar is het beestje steeds resistenter geworden voor bestrijdingsmiddelen en is het aan een flinke opmars bezig. In Amerika hebben ze al diverse plagen gehad en omdat de beestjes zich heel makkelijk en snel via mensen en hun bagage verspreiden, duiken ze ook steeds vaker op in de Nederlandse hotel- en slaapkamers. Ongeacht hoe schoon deze zijn!

 Zo ontdek je bedwantsen

Bedwantsen kun je meestal gewoon met het blote oog zien. Ze zijn plat en ongeveer vijf millimeter groot, roodbruin of zwartbruin van kleur en kunnen heel snel kruipen. Omdat ze zich de hele dag in naden en kieren verschuilen en pas ’s avonds tevoorschijn komen, kom je ze echter niet snel tegen. Wel kun je sporen van hun uitwerpselen herkennen. Als je bruinzwarte puntjes op lakens, plinten of rondom schilderijen en stopcontacten aantreft, dan kun je bedwantsen in huis hebben. Ook kun je bloedvlekjes op de lakens tegenkomen.

4 tips om bedwantsen te voorkomen

Bedwantsen kunnen opduiken in elke slaapkamer. Maar ze komen daar niet zomaar – ze worden door jou meegenomen vanaf andere plekken, bijvoorbeeld uit een hotel – ook 5-sterren! – of vakantiehuisje waar de beestjes steeds meer een plaag worden.

1. Zet je koffer nooit tegen het bed
Zet bij binnenkomst in een hotel of andere vakantieaccommodatie daarom nooit zomaar je koffer tegen of op het bed. Zet deze liefst hoog neer, bijvoorbeeld op een stoel, zodat er geen dieren in kunnen kruipen.
2. Controleer het bed
Controleer het bed op plekjes van uitwerpselen. Kijk vooral onder het matras.

Zet in een hotel nooit zomaar je koffer tegen of op het bed

3. Let op de geur
Bedwantsen produceren een doordringend luchtje. Het is een soort muffe amandel-achtige geur. Als je dit ruikt, vraag dan om een andere kamer. Dat er in één kamer bedwantsen zitten, betekent niet dat alle kamers bedluis hebben.

4. Neem geel en groen beddengoed
Onderzoekers aan de University of Florida en Union College in Lincoln ontdekten onlangs dat bedwantsen zich het liefst in rood, zwart en blauw beddengoed nestelen. Geel en groen beddengoed ontwijken de insecten juist.

Ongediertebestrijding inschakelen

Heb je toch een bedwants opgepikt? Stop dan je kleding in een vuilniszak zodat het ongedierte niet kan ontsnappen en was het thuis op een zo hoog mogelijke temperatuur. Reinig je koffers en en tassen grondig zodat er geen verdere besmettingen kan plaatsvinden. Als je eenmaal in je eigen slaapkamer bedwantsen hebt, heb je de hulp van een professioneel bedrijf nodig om ze te bestrijden.

Nog meer bedbeestjes

Een bedwantsvrij bed is trouwens niet hetzelfde als een beestjesvrij bed. Uit onderzoek blijkt dat er gemiddeld anderhalf miljoen huisstofmijtjes in ons beddengoed huizen, van die akelige beestjes die nogal eens een allergie veroorzaken.

Bron | NU.nl, ggd.amsterdam.nl, huidinfo.nl, bedwantsenbestrijden.com

Ook interessant