Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Help aambeien, wat nu?

aambeien-voorkomen-en-behandelen.jpg

Over sommige klachten en kwalen praten we liever niet. Een daarvan is aambeien. Omdat ze knap vervelend kunnen zijn, is het fijn om te weten wat je ertegen kunt doen én hoe je ze kunt voorkomen als je er nog geen last van hebt.

Aambeien zijn opgezwollen en uitgezakte zwellichamen die zich bevinden in de endeldarm vlak boven de anus. We spreken van inwendige aambeien als ze in de anus zitten, maar ze kunnen ook naar buiten komen als ze te veel zijn opgezwollen. Dan is er sprake van uitwendige aambeien. Als je er last van hebt, ben je zeker niet de enige. Aambeien komen veel voor. Vooral mensen boven de vijftig jaar hebben er last van, met name vrouwen.

Wat zijn de oorzaken?

Een verhoogde druk op de zwellichamen boven de anus zijn de belangrijkste oorzaak van aambeien. Hierdoor raken ze geïrriteerd en zwellen ze op en zakken ze uit. Dit gebeurt in de meeste gevallen door verstopping. Hoe harder je moet persen, hoe meer druk er op de zwellichamen komt te staan. Ook te weinig lichaamsbeweging, overgewicht en een zittend beroep kan leiden tot aambeien. Hierdoor wordt de druk op de anus verhoogd. Dit kan eveneens gebeuren tijdens zwangerschap en bevalling.

Wat zijn de symptomen?

Jeuk, pijn of een branderig gevoel bij de anus zijn symptomen van aambeien. En ook als er bloed in de ontlasting zit, kan dit duiden op aambeien. Ga bij twijfel altijd naar de huisarts, want er kan ook sprake zijn van een ontsteking, een poliep of een tumor in de darmen.

Hoe kun je aambeien behandelen?

Het advies om aambeien te behandelen en te voorkomen is vooral gericht op het voorkomen van verstopping en verhoogde druk op de anus. Zorg er daarom voor dat je dagelijks genoeg vezels eet. Deze zorgen voor een goede darmwerking en nemen vocht op in de ontlasting, waardoor die zacht en soepel blijft. Ook voldoende bewegen is belangrijk. Hierdoor wordt de darmwerking gestimuleerd en verstopping voorkomen. Zorg er ook voor dat je geen lange periode achter elkaar zit.

Heb jij een gezond toiletgedrag?

Houd ontlasting nooit op, maar ga naar het toilet zodra je aandrang hebt. Door het ophouden wordt de ontlasting verder ingedikt en neemt de kans op verstopping toe. Zit je eenmaal op het toilet pers dan niet te hard, vooral als je geen aandrang hebt. De juiste houding is ook belangrijk: iets voorover gebogen met een voetenbankje onder je voeten. Als je last hebt van aambeien is ook een goede hygiëne belangrijk. Spoel na de stoelgang de anus af met lauwwarm water en vermijd zeep of geparfumeerd toiletpapier om jeuk en irritatie niet te verergeren.

Helpen bovenstaande tips niet en houden de klachten aan, dan kan de huisarts ook andere middelen voorschrijven om de pijn en/of de jeuk te verzachten. Denk aan zalf en zetpillen. Werken ook medicijnen niet, dan zijn er verschillende behandelingen mogelijk om aambeien te verwijderen.

Bron | Maag Darm Lever Stichting

Ook interessant