Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

Hello Goodbye: vader met alzheimer herkent eigen dochter niet

hello-goodbye-alzheimer.jpg

Wie gisteravond de eerste aflevering van Hello Goodbye heeft gezien, zal een flinke brok in de keel moeten hebben gevoeld. Presentator Joris Linssen sprak met een ouder echtpaar dat op hun dochter stond te wachten. De man heeft alzheimer, wat pijnlijk duidelijk wordt als hun dochter komt aanlopen.

In het tv-programma Hello Goodbye maakt Linssen een praatje met allerlei mensen die in de aankomsthal van Schiphol op dierbaren of bekenden staan te wachten. Gisteravond raakte hij in gesprek met een ouder echtpaar. De vrouw vertelt dat zij en haar man Gerard vroeger altijd zelf naar Florida reisden om hun dochter – die daar woont – te bezoeken. Maar omdat haar man aan de ziekte van Alzheimer lijdt, kan dat nu niet meer. Daarom vliegt hun dochter twee keer per jaar naar Nederland.

‘In het begin huilde ik heel veel’

Gerard heeft nu ongeveer vijf jaar alzheimer, vertelt de vrouw. “In het begin huilde ik heel veel,” vertelt ze. “Maar je raakt er op den duur toch een beetje aan gewend en je maakt er elke dag maar een leuke dag van. We houden allebei van nostalgische muziek. Dan zingen we mee en maken we een dansje in de kamer.”

Volgens Gerard is zijn vrouw ‘degene die alles doet’. “Ze is een schitterende mooie vrouw. Die doet van alles voor mij. Ik houd heel, heel veel van haar. Lekker stuk!”

Schaamte

Hun dochter is een half jaar geleden nog geweest, vertelt de vrouw. Toen maakte ze zich nog niet zo’n zorgen. De laatste tijd is haar man echter zo snel achteruit gegaan, dat hij soms zelfs zijn eigen vrouw niet meer herkent. Vanmorgen nog, in de trein. Toen vroeg hij of ze kinderen had. “Dat is best moeilijk.” Soms schaamt ze zich ook voor haar man. Hij loopt vaak op wildvreemden af en roept dan ‘See you later alligator!‘. Daarom heeft ze nu maar een oppas voor hem geregeld, zodat ze alleen boodschappen kan doen.

‘Ze zeggen dat jij mijn dochter bent’

Als hun dochter uiteindelijk naar buiten komt en haar vader voorzichtig probeert te groeten, lijkt Gerard haar inderdaad niet te herkennen. “Ze zeggen dat jij mijn dochter bent,” zegt hij verwonderd. “Ja, dat is zo”, antwoordt de vrouw. “Dat is ook wat,” reageert hij droogjes.

Bekijk het hele fragment in Hello Goodbye:
Foto | videostill Hello Goodbye

Ook interessant