null Beeld Getty Images/iStockphoto
Beeld Getty Images/iStockphoto

Helft van de mensen met een voedselallergie blijkt helemaal niet allergisch

Je kent vast wel iemand die een voedselallergie heeft. Of dat nu voor noten, gluten of iets anders is. Maar een Amerikaans onderzoeksteam heeft een opmerkelijke ontdekking gedaan.

Want wat blijkt uit onderzoek? De helft van de mensen met een voedselallergie is eigenlijk helemaal niet allergisch.

Andere aandoeningen

Recentelijk hebben wetenschappers vastgesteld dat één op de tien volwassenen - van de ruim veertigduizend deelnemers - een voedselallergie heeft. Het gaat daarbij het vaakst om een allergie voor schaaldieren, gevolgd door een afkeer van pinda's, noten, vis, eieren, soja en tarwe. "Maar bijna twee keer zoveel mensen dénken dat ze allergisch zijn voor bepaald voedsel," aldus hoofdonderzoeker Ruchi Gupta van Northwestern University. "Hun klachten duiden mogelijk op andere aandoeningen."

Volgens Gupta is het 't verstandigst om een test te doen en een diagnose te laten stellen door een arts. Van de mensen die zeggen en denken een voedselallergie te hebben, zou - als we het onderzoek mogen geloven - slechts de helft een dokter hebben geraadpleegd.

Hogere leeftijd

Dat waren overigens niet de enige verrassende conclusies die de knappe koppen konden trekken. Ook kwamen ze erachter, dat de helft van de volwassenen met een allergie hun aandoening pas op hogere leeftijd ontwikkelt. "We waren verbaasd dat velen er pas zo laat last van kregen," zegt de onderzoeker. "Er is meer onderzoek nodig om te begrijpen waarom dat gebeurt en hoe we het kunnen voorkomen."

Artikelen van Margriet.nl ontvangen in je mailbox? Schrijf je in via margriet.nl/nieuwsbrief.

Bron | libelle.nl

Beeld | iStock

Redactie MargrietGetty Images/iStockphoto

Op alle verhalen van Margriet rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven. Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@margriet.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden