Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Coronavirus Gezondheid

Onderzoek: helft patiënten heeft jaar na corona en ziekenhuisopname nog (zware) klachten

klachten-na-corona-long-covid.jpg

Een besmetting met het coronavirus kan langdurige gevolgen hebben. Uit nieuw onderzoek blijkt nu dat van de coronapatiënten die in het ziekenhuis belandden, de helft een jaar later nog klachten door het virus heeft. En er zijn een aantal klachten die ook na corona hardnekkig blijven hangen.

Volgens het medische tijdschrift The Lancet is dit het grootste onderzoek naar de gevolgen van long covid tot nu toe.

Long covid: langdurige klachten na corona

Als je corona flink te pakken hebt gehad, herstel je daar niet zomaar even van. Een jaar na je coronabesmetting kun je nog altijd (zware) klachten ervaren, blijkt uit een nieuwe Chinese studie die gepubliceerd is in The Lancet. De onderzoekers volgden een jaar lang 1276 patiënten die begin 2020 met corona in het ziekenhuis van de Chinese stad Wuhan lagen. Deze mensen waren zo ziek, dat 75 procent van hen aan het zuurstof moesten. Maar geen van hen belandde op de ic. Wat blijkt nu: een jaar na deze ziekenhuisopname, heeft de helft van hen nog last van zeker één hardnekkig symptoom van het coronavirus.

Kortademigheid, vermoeidheid en depressie

In de meeste gevallen gaat het om kortademigheid en vermoeidheid. En hoe zieker de coronapatiënten waren, des te groter de kans dat ze langer last hielden van symptomen. En, nog een opvallende uitkomst: een jaar na de coronabesmetting kwamen bij de patiënten meer psychische problemen en depressies voor dan een half jaar na de besmetting. Het betreft overigens een groep mensen waarvan de gemiddelde leeftijd 59 jaar was. Relatief jong, dus.

Meer lezen over long covid?

Bron | The Lancet
Beeld | Getty

Margriet Podcast Onder Artikelbeeld

Nieuw op Margriet.nl: ‘Mijn verhaal’ de podcast. In deze indrukwekkende tiendelige podcastserie gaan we in gesprek met vrouwen met een bijzonder verhaal. Gesprekken over verlies, bijzondere liefdes en eindelijk jezelf kunnen zijn. Beluister vanaf 19 mei iedere woensdag een nieuwe aflevering op Margriet.nl/podcast.

Ook interessant