Word abonnee

Kies nú voor een abonnement met korting

Abonneer nú met korting

Gezondheid

‘Bijna helft 45-jarige vrouwen kans op ongeneeslijke hersenziekte’

vrouwen-45-hersenziekte.jpg

Dementie, een vorm van Parkinson of een beroerte: met een van deze drie hersenziekten of neurologische aandoeningen kan bijna een op de twee 45-jarige-vrouwen te maken krijgen. 

Bij mannen is de kans dat zij met die aandoeningen te maken krijgen, een stuk lager: ruim een op drie. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC onder meer dan twaalfduizend mensen, dat is gepubliceerd in het Britse Journal of Neurology, Neurosurgery, and Psychiatry.

Rotterdams onderzoek

Arts-onderzoeker Silvan Licher heeft zijn conclusies gebaseerd op het grootschalige bevolkingsonderzoek ERGO in Rotterdam. Hiervoor zijn in de periode van 1990 tot 2016 meer dan twaalfduizend inwoners gevolgd van de Rotterdamse wijk Ommoord. Bij de start van het onderzoek waren de deelnemers allemaal gezond.

Genetische factoren

Hoe kan het dat vrouwen een hoger risico lopen op dementie dan mannen? Silvan legt aan RTL Nieuws uit, dat dat komt doordat vrouwen een hogere levensverwachting hebben. “Dat verschil in levensverwachting ontstaat mede doordat mannen vaker lijden aan een hartziekte of longkanker op lagere leeftijd. Vrouwen leven daardoor gemiddeld langer en bereiken vervolgens een leeftijd waarop het risico op dementie sterk toeneemt.” Mogelijk spelen daarbij ook andere (genetische) factoren een rol. Momenteel is de levensverwachting van de Nederlandse vrouw 83,5 jaar, terwijl die van mannen 81,7 jaar is.

Ouderdomsziekte

Vrouwen die nu 45 zijn, hebben bijna 26 procent kans dat zij op latere leeftijd dement zullen worden. Het risico op dementie is bij vrouwen dan ook hoger dan bij mannen. Bij hen gaat het om een percentage van ‘slechts’ 13,7. Mannen krijgen daarentegen eerder een beroerte. In het gesprek met RTL Nieuws vervolgt Licher: “Ondanks het feit dat mannen eerder een beroerte ontwikkelen, is het levenslange risico op beroertes en Parkinson gelijk voor mannen en vrouwen. Uit eerder onderzoek is gebleken dat het risico op dementie snel toeneemt met je leeftijd, al is het niet een onvermijdelijke ziekte van het ouder worden.”

Lager risico

Volgens Licher is het belang van het onderzoek naar het voorkomen en behandelen van dementie, Parkinson en beroertes heel groot. Hij ontdekte, dat als het moment waarop de ziekte zich openbaart met één tot drie jaar uitgesteld kan worden, het risico om de ziekte te ontwikkelen aanzienlijk afneemt. Bij 45-jarigen zou dat risico twintig procent lager zijn en bij 85-plussers zelfs vijftig procent. Wel voegt de arts toe: “Hoewel er in de afgelopen jaren veel vooruitgang is geboekt in het beter begrijpen van de oorzaken van deze ziekten, blijven preventie of therapeutische ontwikkelingen achter in vergelijking met andere veel voorkomende ziekten, zoals kanker en hartaandoeningen.”

Bron: RTLNieuws
Beeld: iStock

Ook interessant